Sambūris turėjo vykti vakariniame Austrijos miestelyje, tačiau, baiminantis dėl viešosios tvarkos pažeidimų, policija atšaukė renginį.

Balandžio 16 dieną Turkija rengia referendumą dėl šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įgaliojimų išplėtimo, kuriame valią išreikšti galės ir užsienyje gyvenantys turkai.

Prieš referendumą Turkijos ministrai vyksta į užsienio šalis, kuriose rengia sambūrius ir kreipiasi į čia gyvenančius emigrantus iš Turkijos, taip siekdami paskatinti užsienyje gyvenančią Turkijos bendruomenę referendume palaikyti prezidentui platesnius įgaliojimus suteiksiančias reformas.

Apie 360 tūkst. turkų kilmės žmonių vadina Austriją namais, o šioje šalyje iš viso gyvena 117 tūkst. Turkijos piliečių.

Tačiau užsienio valstybės atšaukė kelis Turkijos ministrų organizuojamus sambūrius, tai sukėlė ginčus tarp Turkijos ministrų ir užsienio vyriausybių, ypač Vokietijos.

Ekspertai iš Venecijos komisijos penktadienį pareiškė, kad siūlomi Turkijos Konstitucijos pakeitimai yra demokratijai „pavojingas žingsnis atgal“.

Siūlomi Konstitucijos pakeitimai išplėstų Turkijos prezidento R. T. Erdogano įgaliojimus, nors po sužlugdyto pernai metų liepos 15-osios perversmo Turkijos prezidentas ir taip stipriai sugriežtino kontrolę.

Anot komisijos, Turkijai kyla pavojus „sukurti autoritarinę prezidentinę sistemą“.

Penktadienį Austrijoje turėjęs vykti renginys pavadintas „knygos pristatymu“, kuriame turėjo dalyvauti Turkijos energetikos ministras Taneras Yildizas.

Tačiau, anot policijos, renginio organizatoriai iš tikrųjų planavo 400 žmonių „politinį mitingą“.

Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas penktadienį paragino Ankarą „neperkelti vidaus politikos į Austriją“.