Jie taip pat viliasi greitai užglaistyti naują konfliktą su Lenkija, kurį išprovokavo Donaldo Tusko perrinkimas Europos Vadovų Tarybos pirmininku.

27-ių valstybių lyderiai, nedalyvaujant Didžiosios Britanijos premjerei Theresai May (Terezai Mei), ES būstinėje susirinko kitą dieną po to, kai lenkas D.Tuskas buvo perrinktas antrai kadencijai į vieną labiausiai prestižinių postų Bendrijoje, nors tam griežtai priešinosi Varšuva.

Penktadienio diskusijose pagrindinis dėmesys bus skirtas vėliau šį mėnesį vyksiančiam 27-ių Bendrijos lyderių Italijoje, kuris bus skirtas paminėti ES steigiamosios Romos sutarties 60-ąsias metines. Jie taip pat tarsis, kaip išsaugoti vienybę, kuriai grėsmę kelia rimti politiniai ir migraciniai iššūkiai.

Lyderiai svarsto, kaip ateityje turėtų veikti ES: ar ji turėtų būti tik prekybinis blokas, ar turėtų judėti link federacinės supervalstybės modelio, ar leisti savo narėms judėti pirmyn skirtingais greičiais.

Visgi šiuo metu ES lyderiams svarbiau užglaistyti konfliktą su Lenkijos nacionalistų vyriausybe, kuri vienintelė mėgino blokuoti D.Tusko – buvusio šalies premjero ir seno politinio priešininko – perrinkimą Europos Vadovų Tarybos pirmininku. Keršydama už jo perrinkimą, Lenkija atsisakė pritarti kai kuriems susitikimo dokumentams.

„Esu tikras, jog tai tebus epizodas”, – sakė Austrijos kancleris Christianas Kernas.

„Nematau prasmės nei lenkams, nei kam nors kitam papūsti lūpą“, – pridūrė jis.

Europa turėtų sutelkti dėmesį į esminius klausimus – naujų darbo vietų kūrimą, ekonomikos augimą, migraciją ir saugumą, sakė Ch.Kernas ir pridūrė: „Esama gerų požiūrių, kurie, mano nuomone, gali padėti mums, 27-iems, rasti konsensusą.“

Tuo tarpu Liuksemburgo, vieno iš ES steigėjų, vyriausybės vadovas leido aiškiai suprasti, kad nusivylimas Lenkija niekur neišsisklaidė.

„Vakardienos elgesys yra nepriimtinas“, – sakė Xavier Bettelis.

„Nemanau, kad vakardiena bus ilgalaikė ES būsena, – sakė jis. – Esu tikras, kad Lenkija artimiausiu metu ateis į protą.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)