„Kreipiuosi į valstybės tarnautojus ir kitus svarbius šalies asmenis: prašau, įdarbinkit savo žmonas, vyrus, meilužes ir meilužius, gimines ir artimuosius. Visus, kas privalo ir gali dirbti“, – valstybinė žiniasklaida citavo prezidento pareiškimą per spaudos konferenciją, kurioje A. Lukašenka aptarė aktualius šalies vystymosi klausimus.

„Jeigu žmona arba meilužė serga – ką gi, gydysim. Jeigu jos gali ir privalo dirbti – jos vėliausiai iki balandžio 1-osios privalo būti darbe“, – pareiškė valstybės vadovas.

A. Lukašenka pabrėžė, kad nepakaks, jog šie asmenys tiesiog sumokės jo įsaku įvestą vadinamąjį veltėdžių mokestį ir toliau nedirbs.

„Galite sakyti: taip, jos per metus sumokės 200 JAV dolerių arba 400 Baltarusijos rublių (apie 200 eurų). Ne – pageidautina, kad jie būtų darbe“, – perspėjo jis.

Prezidentas sakė nenorintis įvardyti konkrečių valstybės tarnautojų, kurių giminaičiai nedirba, bet nurodė pavesiantis operatyvinio analitinio centro vadovui Sergejui Špegunui asmeniškai prižiūrėti, kaip vykdomas jo įpareigojimas.

A. Lukašenka pernai balandį paskelbė įsaką „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“, kuriuo įvedė 20 atlyginimo bazinių dydžių (apie 224 eurų) metinį mokestį Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, neturintiems pilietybės asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Nesumokėjus šios sumos numatyta 2–4 atlyginimų bazinių dydžių bauda arba administracinis areštas ir viešieji darbai.

Šiuo metu Baltarusijos bazinis atlyginimo dydis yra 23 Baltarusijos rubliai (apie 11 eurų).

Minėtas mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos.

Ketvirtadienį A.Lukašenka sušvelnino savo poziciją minėtos priemonės atžvilgiu ir pareiškė nurodęs vyriausybei dar metus nereikalauti šio mokesčio iš gyventojų. Vis dėlto prezidentas pabrėžė, kad šio mokesčio jis neatšauks.

Naujoji tvarka pastarosiomis savaitėmis išprovokavo Minske ir kituose didžiuosiuose Baltarusijos miestuose didelių protestų, neregėtų šalyje nuo 2012 metų prezidento rinkimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)