„Havajų generalinis prokuroras Dougas Chinas šiandien paskelbė, kad Havajų valstija savo federaliniame ieškinyje prezidentui Donaldui Trumpui pateikė prašymą teismui laikinai uždrausti anksčiau šią savaitę išleistą naują įsaką, kuriuo uždraudžiamos kelionės iš šešių musulmoniškų valstybių “, – sakoma Generalinės prokuratūros pareiškime.

D. Chinas trečiadienį vakare sakė, kad nors naujajame įsake esama pakeitimų, padarytų atsižvelgiant į teismų, blokavusių pirmąjį imigracijos draudimą, pastabas, šis teisės aktas yra beveik toks pats, kaip ir pirmasis.

Ramiajame vandenyne, toli nuo žemyninės JAV dalies esantys Havajai siekia, kad visoje šalies teritorijoje būtų užblokuotas D.Trumpo pirmadienį pasirašyto įsako vykdymas.

Naujuoju prezidento įsaku 120-čiai dienų sustabdomi pabėgėlių perkėlimo programa ir vizų išdavimas keliautojams iš Sirijos, Irano, Libijos, Somalio, Jemeno ir Sudano. Jame daromos išimtys irakiečiams, kurie buvo įtraukti į ankstesnį sąrašą, legaliems nuolatiniams JAV gyventojams ir galiojančių vizų turėtojams.

„Niekas iš esmės nepasikeitė: yra tas pats visiškas draudimas įvažiuoti iš šalių, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai (išskyrus vieną)“, – sakė D.Chinas.

„Teismai netoleravo praėjusio administracijos bandymo apsukti teismų sistemą ir jie neturėtų palaikyti šito (bandymo)“, – rašė D. Chinas.

Pirmasis D.Trumpo įsakas išprovokavo teisinį, politinį ir logistinį furorą.

Kilo masiniai protestai ir chaosas didžiuosiuose oro uostuose, keli rajonų teismai ėmėsi žingsnių blokuoti šio įsako vykdymą, nepritarimą reiškė įstatymų leidėjai.

Chaotiška šio dekreto įgyvendinimo pradžia taip pat dominavo pirmosiomis naujosios administracijos darbo savaitėmis ir daugeliui sudarė įspūdį, kad priemonė buvo blogai suplanuota ir blogai įgyvendinama.

Apklausos rodo, kad Amerikos visuomenė yra labai susiskaldžiusi šiuo klausimu. Dauguma apklausų rodo nedidelę nepritariančių rinkėjų persvarą ir tvirtą paramą D.Trumpo šalininkų stovykloje.

Respublikonų prezidentas kritikavo draudimą sustabdantį teismo sprendimą ir sakė, kad tai „labai blogas sprendimas, labai blogas šalies saugumui“.

„Įgyvendinimo pradžia buvo tobula“, – pridūrė jis.

Tačiau prezidentas dabar nebetvirtina užginčysiantis federalinio teismo sprendimą sustabdyti jo pirmąjį įsaką, nors anksčiau žadėjo tai padaryti. Antruoju įsaku pirmasis panaikinamas ir tai reiškia bet kokių teisinių veiksmų pabaigą.