Stambule pasibaigus aukšto lygio susitikimui, Pakistano užsienio reikalų ministras Khursheedas Mehmoodas Kasuri sakė, kad jo šalis nusprendė "pradėti" dialogą su Izraeliu, nors prieš tai ilgus metus bene aršiausiai kritikavo žydų valstybės veiksmus, kurių ši ėmėsi palestiniečių sukilimui numalšinti.

Su Kh.M.Kasuri bendravęs Izraelio užsienio reikalų ministras Silvanas Shalomas teigė, jog Izraelis tikisi derybas su Pakistanu panaudoti kaip trampliną mezgant platesnius diplomatinius ryšius su musulmonų ir arabų šalimis, kurios ilgą laiką kratėsi santykių su žydais.

Dar vienas ženklas, liudijantis, jog Artimųjų Rytų šalių santykiai šiltėja, yra kitos savaitės pradžioje numatomas Jordanijos karaliaus Abdullah vizitas Izraelyje. Pasak aukštas pareigas Izraelio diplomatinėje tarnyboje užimančio šaltinio, karalius atvyksta išreikšti paramos ministro pirmininko Arielio Sharono sumanymui iš Gazos Ruožo iškeldinti žydų nausėdijas.

Kh.M.Kasuri teigė, kad pasitaręs su palestiniečiais ir Saudo Arabijos karaliumi Abdullah, Pakistanas nusprendė surengti derybas su Izraeliu, nes mato Izraelio pastangas užbaigti palestiniečių teritorijų okupaciją.

Tačiau, anot Pakistano prezidento Pervezo Musharrafo, Islamabadas nepripažins Izraelio tol, kol nebus įkurta Palestinos valstybė. A.Sharonas primygtinai tvirtina artimiausioje ateityje nematantis galimybės derėtis su palestiniečiais dėl galutinio jų teritorijų statuso.

Visaverčius diplomatinius santykius Izraelis palaiko su keturiomis didžiosiomis islamo šalimis: Egiptu, Jordanija, Turkija ir Mauritanija, o su Maroku, Tunisu ir Kataru jį sieja tik riboti arba prekybiniai ryšiai.

"Pakistanas teikia didelę svarbą Gazos Ruože pasibaigusiai Izraelio okupacijai", - teigiama Kh.M.Kasuri pareiškime, kurį jis perskaitė bendros spaudos konferencijos su S.Shalomu metu.

"Šiuos įvykius laikome Izraelio okupacijos (pabaigos) proceso ir Palestinos valstybės, taikiai ir saugiai gyvuojančios šalia Izraelio, įkūrimo pradžia", - sakė Pakistano užsienio reikalų ministras.

S.Shalomas teigė, kad Izraelis viliasi, jog šis susitikimas "galiausiai atves prie visapusių diplomatinių santykių su Pakistanu, kokių norėtume su visomis arabų šalimis".

"Šiandien pasiekėme didžiulį laimėjimą, - sakė S.Shalomas. - Mes manome, kad Izraelio ir palestiniečių viešajai nuomonei tai bus labai teigiamas ženklas, jog pasitraukimas iš Gazos Ruožo davė vaisių".