Įstatymo projektas parengtas daugiausia pagal gaires, kurias prezidentas Donaldas Trumpas išdėstė neseniai pasakytoje kalboje Kongresui.

Amerikos sveikatos apsaugos aktu būtų panaikinti keli esminiai reformos aspektai, įskaitant atitinkamų subsidijų ir mokesčių panaikinimą.

Taip pat būtų atšauktas reikalavimas asmenims turėti sveikatos draudimą, bet žmonės bus skatinami apsidrausti atviroje rinkoje.

„Po daugelio netesėtų „Obamacare“ pažadų metų (Atstovų) Rūmų respublikonai šiandien žengė svarbų žingsnį, – sakoma Atstovų Rūmų Energetikos ir prekybos komiteto pirmininko Grego Waldeno pareiškime. – Paprastai tariant, turime geresnį būdą pateikti sprendimus, kurie į pirmą vietą iškelia pacientus, o ne biurokratus, Vieningai judame pirmyn, gelbėdami Amerikos žmones nuo „Obamacare“ sukurtos netvarkos.“

„Obamacare“ buvo prieštaringai vertinama nuo pat 2010-ųjų, kai šios reformos įstatymas buvo priimtas valdant prezidentui Barackui Obamai, demokratų vadovaujamo Kongreso. Tačiau reformos populiarumas didėjo: pripažįstama, kad ji padėjo apsidrausti 20 mln. amerikiečių, anksčiau neturėjusių sveikatos draudimo.

Tačiau respublikonai įrodinėja, kad draudimo mokestis milijonams amerikiečių smarkiai padidėjo ir kad „Obamacare“ naikina darbo vietas.

Naujasis įstatymo projektas išsaugotų du populiarius „Obamacare“ elementus: užkirsti galimybę sveikatos draudikams nesuteikti draudimo žmonėms, jau sergantiems kokiomis nors ligomis, taip pat palikti galioti leidimą išlaikytiniams išlikti savo tėvų draudimo planuose iki 26 metų amžiaus.

Respublikonai nenurodė naujajam planui reikalingų išlaidų sumos arba prognozių, kiek žmonių galėtų turėti draudimą.

Įstatymo projektui turi pritarti Atstovų Rūmai ir Senatas, o tada jį turi pasirašyti D.Trumpas.

D. Trumpo prioritetas

D.Trumpas „Obamacare“ anuliavimą ir pakeitimą paskelbė savo pagrindiniu įstatymų leidybos prioritetu.

Šias reformas pakeičiantis planas ne vieną mėnesį buvo prieštaringai vertinamas ir paties D.Trumpo partijoje: kai kurie jos įstatymų leidėjai perspėja, kad mokesčių kreditai pagal naująją priemonę yra tik perdirbta esamų „Obamacare“ subsidijų versija.

Pagal naująjį planą amerikiečiam būtų taikomos mokesčių lengvatos, prilygstančius 2–14 tūkst. dolerių (1,9–13,2 tūkst. eurų) sumai per metus. Tai palengvintų sveikatos draudimo finansinę naštą mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šeimos.

Keli respublikonai gubernatoriai, pasinaudoję „Obamacare“ sąlygomis sveikatos apsaugos programą „Medicaid“ mažas pajamas gaunantiems žmonėms išplėsti, perspėja, kad naujo plano jų valstijų biudžetai gali nebepakelti.

Naujuoju įstatymo projektu būtų užbaigta „Medicaid“ plėtra. Vietoje jos bus sutekta galimybė pasirinkti dotacijų sistemą, pagal kurią valstijos gali naudoti šį finansavimą taip, kaip joms atrodo tinkama.

„Obamacare“ pasirodė esanti katastrofa su mažesniu galimybių skaičiumi, prastesne sveikatos apsauga ir staigiai kylančiomis kainomis, kurios žlugdo smulkųjį verslą ir šeimas visoje Amerikoje“, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris.

„Šiandien žengtas svarbus žingsnis sveikatos apsaugos galimybių ir prieinamumo Amerikos žmonėms atkūrimo link. Prezidentas Trumpas laukia (galimybės) dirbti su abejais Kongreso rūmais ir anuliuoti bei pakeisti „Obamacare“, – sakė jis.

Pirmasis viešas Kongreso svarstymas šiuo klausimu planuojamas trečiadienį, kai Atstovų Rūmų biudžeto reikalų ir Energetikos ir prekybos komitetai susirinks aptarti ir taisyti įstatymo projekto.

D.Trumpo partija kontroliuoja abejus Kongreso rūmus, bet Senate santykis yra 52:48, todėl trijų ar daugiau respublikonų balsavimas ne pagal partijos liniją galėtų paskandinti įstatymo projektą.

Įtakingas Senato demokratas Chuckas Schumeris įstatymo projektą pavadino „apgaule“, naudinga turtingiesiems ir draudimo kompanijoms, „Amerikos šeimų sąskaita“.

„Senato demokratai labai stengsis, ... kad jis būtų atmestas“, – sakoma jo pareiškime.