Praėjusią savaitę Austrijos diplomatijos vadovas Sebastianas Kurzas išsakė nuomonę, kad ES šalyse esančius migrantus būtų galima paskirstyti po Egiptą, Gruziją ir šiaurines Balkanų valstybes.

„Klausimas dėl ES teritorijoje esančių migrantų paskirstymo su Gruzija niekada jokiu lygiu nesvarstytas. Šis klausimas nebuvo svarstomas ir per neseniai vykusį pono S.Kurzo vizitą Gruzijoje“, – rašoma pirmadienį Gruzijos URM išplatintame pareiškime.

Jame pažymima, kad atsižvelgiant į iššūkius, su kuriais susiduria Gruzija, šio klausimo svarstyti neįmanoma.

Tuo tarpu Maskva pareiškė, kad jei būtų įgyvendintas Austrijos užsienio reikalų ministro pasiūlymas steigti Gruzijoje pabėgėlių priėmimo centrus, tai galėtų turėti poveikį ir Rusijos saugumo užtikrinimo sričiai.

„Kol kas tai, kaip sakoma, yra bandomasis ėjimas Gruzijos reakcijai patikrinti. Tačiau po to gali sekti ir konkretūs pasiūlymai“, – sekmadienį žurnalistams sakė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – Gynybos ir saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas Francas Klincevičius.

Pasak jo, „akivaizdu, kad ES šalys stengsis pagal galimybes nuimti nuo savo pečių migrantų krizės naštą ir užkrauti ją kitiems“.

„Pažymėsiu, kad neseniai Europos Sąjunga suteikė Gruzijai bevizį režimą, o nemokamas sūris, kaip žinia, būna tik pelėkautuose“, – pabrėžė F.Klincevičius.

Jis pridūrė, kad S.Kurzo išsakytas pasiūlymas liečia ir Rusijos, turinčios bendrą sieną su Gruzija, nacionalinio saugumo interesus, turint galvoje grėsmes, kurias kelia tarptautinis terorizmas.

„Prisimename metą, kai Gruzijos Pankisio tarpukalnėje buvo ruošiami teroristai, vėliau veikę pas mus Kaukaze“, – sakė F. Klincevičius.