Tai pirmoji didelio dėmesio sulaukusi Nacionalinio kovos su korupcija biuro byla. Ji buvo iškelta Ukrainai siekiant pažaboti išsikerojusį kyšininkavimą ir naudojimąsi nevieša informacija.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) dėl Kijevo delsimo tesėti biurokratijos mažinimo ir didesnės atskaitomybės pažadus sulaikė 16,6 mlrd. eurų pagalbos paketo išmokas.

Nacionalinis kovos su korupcija biuras sakė, kad R.Nasirovas dar nebuvo apkaltintas, nes pagal įstatymą biuras tam turi du mėnesius.

Ukrainos kovos su korupcija prokuratūros vadovas naujienų kanalui 112.ua sakė, kad „Nasirovo veiksmai padarė valstybės biudžetui daugiau kaip 2 mlrd. grivinų žalą “.

Nacionalinis kovos su korupcija biuras nurodė įtariantis R.Nasirovą „piktnaudžiavimu įgaliojimais, kuriuo buvo padaryta didelė žala“ valstybei.

112.ua pranešė, kad kaukėti kovos su korupcija agentai pranešimą R.Nasirovui, kad jis yra įtariamasis, įteikė ligoninėje, į kurią jis dėl širdies buvo paguldytas po ketvirtadienį jo darbovietėje atliktos kratos.

Šaltiniai naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad R.Nasirovas yra kaltinamas dujų gavybos kompanijų, susijusių su Aukščiausiosios Rados deputatu Oleksandru Oniščenka, mokesčių restruktūrizavimu.

Prokurorų teigimu, R.Nasirovas priimdavo nepagrįstus sprendimus atidėti nuomos mokestį už naudingųjų iškasenų gavybą. Tai esą leido O.Oniščenkai, kuris dabar slapstosi, įgyvendinti jam inkriminuojamas korupcines schemas.

Pats O.Oniščenka kaltinamas mokesčių vengimu padaręs žalos valstybei už dešimtis milijonų eurų.

Žiniasklaida pranešė, kad R.Nasirovą ištiko infarktas, kai jam ligoninėje buvo pareikšti įtarimai, ir kad šiuo metu jis yra gydomas Kijevo Feofanijos ligoninės kardiologijos reanimacijos skyriuje.

„Iškart po to, kai Nacionalinio kovos su korupcija biuro tyrėjai pareiškė jam įtarimus, R.Nasirovas iš vieno ligoninės korpuso buvo perkeltas į kitą – į kardiologijos reanimacijos skyrių“, – rašoma penktadienį Laisvės radijo portale paskelbtame pranešime.

Pasak vieno iš Feodosijos ligoninės medikų, R.Nasirovui diagnozuotas infarktas.

Šaltiniai Ukrainos nacionaliniame kovos su korupcija biure sakė, jog esant tokiai situacijai mažai tikėtina, kad R.Nasirovas gali būti sulaikytas.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad Nacionalinio kovos su korupcija biuro pareigūnai R.Nasirovą ligoninėje sulaikė.

R.Nasirovas buvo nušalintas nuo savo pareigų, kol vyksta tyrimas.

Šis epizodas akcentuoja sunkumus, su kuriais susiduria Ukraina, siekdama skaidrumo valdžios struktūrose.

Užkulisiniai susitarimai Ukrainoje tebėra įprastas dalykas, manoma, kad oligarchai daro įtaka parlamento balsavimams.

Ukrainai taip pat nepavyksta surinkti iš didžiulių mokesčių sumų iš stambiojo verslo grupių, nes jos gali daryti įtaką kai kuriems magnatams ir vyriausybės frakcijoms.