Ketvirtadienį J.Sessionsas pranešė nusišalinsiąs nuo tyrimo dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus, paaiškėjus, kad pernai per rinkimų kampaniją jis buvo du kartus susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone.

Pasirodžius žiniasklaidos pranešimams, kad prieš prezidento rinkimus jis buvo susitikęs su Rusijos ambasadoriumi, J.Sessionsas atmetė bet kokias prielaidas, kad per jo kandidatūros tvirtinimo posėdį Senate jis siekė ką nors suklaidinti dėl savo kontaktų.

D.Trumpas savo ruožtu pareiškė „visiškai“ pasitikintis generaliniu prokuroru. Visgi jis pridūrė „nieko nežinojęs“ apie Rusijos ambasadoriaus Sergejaus Kisliako ir tuometinio senatoriaus J.Sessionso, aktyviai rėmusio respublikono kampaniją, ryšius.

Vėlų trečiadienį pasirodžiusiame pranešime prezidentas dar kartą apgynė savo generalinį prokurorą, ir sakė, kad jis yra „sąžiningas žmogus“. Jis kaltino demokratus „praradus realybės nuovoką“ ir vykdant „visišką raganų medžioklę“.

Pasak D.Trumpo, J.Sessionsas „nepasakė nieko bloga. Jis galėjo suformuluoti savo atsakymą aiškiau, bet tai tikrai nebuvo padaryta tyčia“.

Tuo tarpu aukšto rango demokratų neįtikino toks J.Sessionso pasakojimas, taigi jie ir toliau ragina jį atsistatydinti iš pareigų, kaltindami valstybės pareigūną priesaikos sulaužymu.

Jie taip pat nori, kad nepriklausomas prokuroras ištirtų D.Trumpo kampanijos ir Maskvos ryšius. JAV žvalgyba tvirtina, kad Rusija kišosi į šalies prezidento rinkimų procesą ir kad dėl šių veiksmų galėjo pralaimėti D.Trumpo varžovė demokratė Hillary Clinton.

Aukšto rango demokratas iš Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto Adamas Schiffas sakė, kad J.Sessionso tvirtinimas, neva jo ryšiai su S.Kisliaku nebuvo susiję su jo darbu D.Trumpo kampanijoje, yra „tiesiog neįtikimas“.

„Vykstant rusų kampanijai, kuria siekta slaptai pakenkti mūsų rinkimams, ir būdamas puikiai matomu kandidato D.Trumpo patikėtiniu, J.Sessionsas turėtų būti ypač naivus ar lengvatikis, kad patikėtų, jog ambasadorius jo ieškojo ne savo darbo vietoje, norėdamas pasikalbėti apie kariuomenės reikalus. Tačiau J.Sessionsas toks nėra“, – sakė jis pranešime.

„Nenoriai priėjau išvadą, kad generalinis prokuroras turėtų pasitraukti“, – sakė A.Schiffas, dar kartą pakartodamas kitų aukšto rango demokratų raginimus, netylančius abiejuose respublikonų daugumą turinčio Kongreso rūmuose.

Dėmesys rusų diplomatui

D.Trumpas yra smarkiai spaudžiamas dėl Rusijos kišimosi į rinkimus ir galimų jo aplinkos ryšių su Maskva.

Pasak pareigūnų, JAV žvalgybos agentūros ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) tebevykdo tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kaip ir kiek giliai Maskva kišosi į šalies politiką, ir ar su tuo susiję jos ryšiai su D.Trumpo kampanija. JAV žvalgybos vadai mano, kad už šiuos veiksmus atsakingas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Dėl šios problemos tyrimus pradėjo keturi Kongreso komitetai, tačiau demokratai būgštauja, kad respublikonai juos nutrauks, siekdami apsaugoti naująją D.Trumpo administraciją.

Prieš dvi savaites neseniai D.Trumpo paskirtas patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas buvo priverstas atsistatydinti, kai paaiškėjo, kad jis suklaidino viceprezidentą ir kitus administracijos pareigūnus apie savo pokalbius su S.Kisliaku, įvykusius dar prieš prezidento inauguraciją. Kaip pranešama, jiedu kalbėjosi apie galimybes sušvelninti arba atšaukti JAV sankcijas Rusijai.

Ketvirtadienį „The New York Times“ pranešė, kad M.Flynnas su rusų diplomatu dar kartą buvo susitikęs gruodį D.Trumpo verslo imperijos būstinėje „Trump Tower“, o šiame susitikime dalyvavo ir prezidento žentas bei vyresnysis patarėjas Jaredas Kushneris.

Nors politikų kampanijų atstovai ir diplomatai susitinka gana dažnai, ketvirtadienį H.Clinton atstovas nurodė, kad per rinkimų kampaniją jos komanda nebuvo susitikusi ir nesikalbėjo telefonu su jokiu Rusijos pareigūnu.

Du Sessionso susitikimai su S. Kisliaku

Tuo tarpu J.Sessionsas su S. Kisliaku buvo susitikęs daug anksčiau – liepą ir rugsėjį. Pasak laikraščio „The Washington Post“, tuo metu kaip tik padaugėjo kaltinimų, kad Rusija kišasi į JAV prezidento rinkimus.

Tačiau sausį, kai vyko jo kandidatūros patvirtinimo posėdis, J.Sessionsas tvirtino „nebendravęs su rusais“, ir nežinojęs, kad kiti kampanijos nariai būtų su jais turėję ryšių.

Ketvirtadienį J.Sessionsas patikslino, kad tąsyk jis kalbėjęs apie savo, kaip D.Trumpo kampanijos nario, ryšius. Jis sakė, kad su S.Kisliaku buvo susitikęs kaip senatorius, ir kalbėjosi su juo daugiausia apie pasaulinę politiką.

Vis dėlto, peržiūrėjęs generalinės prokuratūros etikos taisykles, jis pareiškė: „Nusprendžiau nusišalinti nuo bet kokių vykstančių ar ateityje vyksiančių tyrimų dėl bet kokių klausimų, kokiu nors būdu susijusių su Jungtinių Valstijų prezidento kampanijomis.“

Trečiadienio vakarą „Fox News“ jis dar kartą pakartojo neaptarinėjęs kampanijos reikalų su S.Kisliaku.

„Kai dalyvavau D.Trumpo kampanijoje, nieko panašaus nedariau, – sakė jis. – Dėl to galite neabejoti.“

Demokratai ragina atlikti nepriklausomą tyrimą

Nors situaciją gaubia prieštaringi vertinimai, jau yra aiškūs keli nenuginčijami faktai, ką amerikiečių tyrėjai žino apie galimą rusų operaciją, kuria buvo siekiama įsikišti į praėjusiais metais vykusius rinkimus.

Prieš dvi savaites JAV žvalgybos šaltinius citavęs „The New York Times“ pranešė, kad trys D.Trumpo kampanijos darbuotojai praėjusiais metais palaikė ryšius su rusų žvalgybos pareigūnais.

Baltieji rūmai savo ruožtu tvirtino, kad tas pranešimas yra „neteisingas“, ir kaltino demokratus, žiniasklaidą bei žvalgybos bendruomenę stengiantis politiškai pakenkti D.Trumpo administracijai.

D.Trumpo vadovaujami Baltieji rūmai, kaip pranešama, bandė susitarti su FTB, Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) ir dviem respublikonais, vadovaujančiais komitetams, kurie vykdo tyrimus dėl rusų kišimosi į rinkimus, kad tie užgniaužtų žiniasklaidos pranešimus apie galimus jo kampanijos ryšius su Maskva.

Todėl demokratai ėmė dar labiau nerimauti dėl galimo tų tyrimų neskaidrumo, todėl įstatymų leidėjai siekia, kad būtų paskirtas nepriklausomas konsultantas, kuris ištirtų virtinę kaltinimų dėl D.Trumpo ryšių su Rusija.