Neslėpdamas optimistinio nusiteikimo, D. Trumpas pareiškė: „Siauram mąstymui atėjo galas.“

D. Trumpo kreipimasis įvyko labai svarbiu metu, nes šis prezidentas buvo išrinktas dėl jo pažadų staigiai įgyvendinti gausybę pokyčių Vašingtone ir ištesėti karjeros politikų žlugusius pažadus.

Visgi jo pirmosios savaitės tarnyboje buvo kupinos blaškymosi ir savo paties susikurtų kliūčių, įskaitant nevykusį įsaką dėl imigracijos, kurį vėliau užblokavo teismai.

Prieš pasirašydamas atnaujintą įsaką D. Trumpas sakė: „Nekontroliuojamai įsileisti (žmones) iš vietų, kur negali būti tinkamo patikrinimo, yra ne užuojauta, o neatsargumas.“

D. Trumpas pasiuntė netikėtai prieštaringą žinią apie imigraciją, kuri buvo viena svarbiausių jo kampanijos temų.

Jis pažadėjo aktyviai ieškoti žmonių, gyvenančių JAV nelegaliai, ir „keliančių grėsmę mūsų bendruomenėms bei išnaudojančių mūsų piliečius“.

Tačiau prieš savo kalbą žurnalistams jis sakė esąs atviras įstatymui, kuris galėtų nustatyti tokių atvykėlių teisinį statusą, o Kongresui tvirtino tikįs, kad „tikra ir pozityvi imigracijos reforma yra įmanoma“.

Donaldo Trumpo kalba JAV Kongrese

Prezidentas, įėjęs į Atstovų rūmų salę, buvo pasveikintas audringomis ovacijomis, nors ten buvo susirinkę daug demokratų, kurie įnirtingai priešinasi jo politikai, o daugelis respublikonų net netikėjo, kad D. Trumpas bus išrinktas JAV vadovu.

Vis dėlto nemažai respublikonų po D. Trumpo pergalės ėmėsi jį palaikyti, tikėdamiesi, kad naujasis prezidentas imsis vidaus politikos prioritetų, anot jų, aštuonerius metus ignoruotų ankstesnio prezidento Baracko Obamos.

Šios darbotvarkės viršuje įrašytos pastangos atšaukti B. Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos reformą vadinamąją „Obamacare“.

D. Trumpas pasidalijo paprastu savo prioritetų projektu, kuriame paminima, kad turi būti užtikrinta, jog asmenys, apie kurių sveikatos sutrikimus yra iš anksto žinoma, galėtų gauti medicinos draudimą.

Prezidento nuomone, sveikatos draudimo taisykles turėtų reguliuoti valstijos.

Be to, buvo pasiūlyta įvesti mokesčių lengvatas ir išplėstas medicinos taupomąsias sąskaitas, kurios padėtų amerikiečiams įsigyti draudimą.

D. Trumpas sakė, kad norėtų atsisakyti dabartiniame įstatyme esančio reikalavimo, jog visi amerikiečiai privalo apsidrausti sveikatą, ir pareiškė, kad „įpareigojimas kiekvienam amerikiečiui įsigyti vyriausybės patvirtintą sveikatos draudimą niekada nebuvo teisingas sprendimas Amerikai“.

Kongreso demokratų mažuma sėdėjo tylėdami, o tuo tarpu respublikonai audringai palaikė daugelį D. Trumpo pažadų.

Kai kurie demokratų atstovai buvo įsisegę sveikatos apsaugos sistemą palaikančius mėlynus ženkliukus su užrašu „Apsaugok mūsų (sveikatos) apsaugą“.

Donaldo Trumpo dukra Ivanka Trump JAV Kongrese

Kelios dešimtys moterų vilkėjo baltus drabužius, palaikydamos sufražisčių judėjimą.

Pirmoji šalies ponia Melania Trump taip pat sėdėjo salėje su kitais svarbiais svečiais, kurie buvo parankūs sustiprinti prezidento kalbų įspūdį.

Pavyzdžiui, posėdyje dalyvavo dviejų Kalifornijos policininkų, kuriuos nušovė nelegaliai šalyje gyvenęs vyras, našlės.

Šalia M. Trump taip pat sėdėjo ir buvusio Aukščiausiojo Teismo teisėjo Antonino Scalios našlė.

Ji buvo lyg priminimas apie D. Trumpo siūlomą kandidatą Neilą Gorsuchą, kuris turėtų užimti devintąją vietą Aukščiausiajame Teisme.

D. Trumpas nedetalizavo savo siūlymo reformuoti mokesčių sistemą, kuris yra dar vienas respublikonų prioritetas.

Jis pažadėjo „didžiulę mokesčių lengvatą vidurinei klasei“ bei pelno mokesčių tarifų sumažinimą, tačiau vengė kalbų apie tai, kaip nurėžus mokesčius turėtų būtų kompensuotos prarastos valstybės pajamos.

Be kita ko, prezidentas taip pat paragino Kongresą iš viešojo ir privataus kapitalo skirti trilijoną dolerių infrastruktūros atnaujinimui.