D. Trumpo biudžeto projektas, kurio detalės paaiškės kitą mėnesį, leistų įgyvendinti respublikono kampanijos pažadus padidinti Pentagono biudžetą kitų federalinių agentūrų sąskaita.

„Sensacingi“ skaičiai paaiškėjo pirmadienį, likus vienai dienai iki D. Trumpo pirmojo kreipimosi per bendrą Kongreso sesiją.

Tai yra galimybė iš naujo pabrėžti ekonomines problemas, kurioms buvo skiriama daug dėmesio jo prezidento kampanijos metu.

Vidaus ir užsienio pagalbos programos iš viso prarastų 10 proc., arba 54 mlrd. dolerių, kurie kaip tik atitinka sumą, planuojamą papildomai skirti kariuomenei.

Biudžeto apkarpymą dar labiau pajustų programos ir agentūros, į kurias nusitaikęs D. Trumpas ir kiti respublikonai – pavyzdžiui Aplinkos apsaugos agentūra (EPA) ir paramos užsieniui programos. Visgi toks pat finansavimas būtų paliktas Veteranų programai, pasienio apsaugai, papildomoms teisėsaugos funkcijoms ir kelioms kitoms sritims.

„Pradėsime daug (pinigų) leisti infrastruktūrai. Neturime kito pasirinkimo – mūsų greitkeliai, mūsų tiltai, mūsų tuneliai yra nesaugūs, – sakė prezidentas pirmadienį Baltuosiuose rūmuose susirinkusiai grupei gubernatorių. – Nuveiksime daugiau turėdami mažiau, ir paversime vyriausybę priklausomą ir atskaitingą žmonėms.“

Vis dėlto galutinė D. Trumpo biudžeto versija nepanaikins didelio deficito, ar netgi jį padidins, jeigu prezidentas įgyvendins dar vieną savo kampanijos pažadą smarkiai nurėžti mokesčius.

Jo planams smarkiai prieštarauja demokratai, turintys galių biudžeto projektą užblokuoti.

Pačių respublikonų pirmoji reakcija nebuvo vienoda, o tokie įtakingi pareigūnai kaip Arizonos senatorius Johnas McCainas sako, kad viso to nepakaktų padėti Pentagonui, o mokesčių klausimu konservatyviai nusiteikę asmenys bei vidaus agentūrų šalininkai reiškia nerimą.

Baltieji rūmai nurodė, kad lėšos užsienio pagalbos projektams bus apkarpytos itin smarkiai.

Paklaustas apie tokius planus, Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas iš Kentukio sakė: „Pažiūrėsime, kas išeis.“

Tarpusavio kova Kongrese vėliau šiemet jau yra neišvengiama, o laikinas vyriausybės darbo sustabdymas taip pat yra reali galimybė.

Baltųjų rūmų biudžeto direktorius Mickas Mulvaney sakė, kad Pentagonui skirtos papildomos lėšos padidintų bendrą gynybai skiriamų pinigų sumą iki rekordinių 603 mlrd. dolerių, net neįskaičiavus dešimčių milijardų dolerių, skiriamų užsienio karinėms operacijoms.

Jungtinės Valstijos gynybai išleidžia daugiau pinigų negu kitos septynios didžiausios gynybos biudžetus turinčios šalys kartu sudėjus.

Tačiau kariuomenės lyderiai nuolat skundžiasi, kad Amerikos orlaiviai sensta.

Kongresas neseniai sužinojo, kad vidutinis oro pajėgų lėktuvų amžius yra 27 metai, o daugiau kaip pusė tarnybos inventoriaus Virdžinijos valstijoje galėtų gauti antikvarinės transporto priemonės numerius.

„Tai yra pirmasis tikros Amerikos biudžetas. Jis parodys, kad prezidentas laikosi savo pažadų, ir padarys būtent tai, ką žadėjo padarysiąs, – sakė M. Mulvaney. – Jame prioritetas suteikiamas mūsų kariuomenės atstatymui, įskaitant mūsų branduolinių pajėgumų atgaivinimą, valstybės gynybai ir pasienio apsaugai, galiojančių įstatymų vykdymą, rūpestį veteranais ir didesnį mokyklų pasirinkimą.“

Sienos Meksikos pasienyje statybos 2018 metais kainuotų 2,9 mlrd. dolerių, sakoma preliminariuose dokumentuose, skirtuose Krašto saugumo departamentui.

Pasak jo, agentūra kitąmet pasamdys 500 naujų pasienio patrulių ir 1 000 naujų imigracijos ir muitinės tarnybos agentų.

Sulaikytų imigrantų išlaikymui bus skirta 2 mlrd. dolerių daugiau nei šiemet.

Tuo tarpu Transporto saugumo administraciją išlaidas asmenų deportavimui planuoja padidinti vienu dolerio iki 6,6 dolerio už kiekvieną išsiunčiamą asmenį.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras iš Niujorko sakė: „Iš šio biudžeto projekto aišku, kad prezidentas D. Trumpas nori visiškai sulaužyti savo pažadus darbininkų šeimoms, apkarpydamas programas, naudingas viduriniajai klasei.“

Pasak M. Mulvaney, šis planas nepadidintų biudžeto deficito, kuris kitąmet turėtų siekti 500 mlrd. dolerių.

Visgi, sumažintas jis taip pat nebus.

Administracija dar kartą aiškiai parodė, kad didžiausios vyriausybės Socialinės apsaugos ir medicinos draudimo programos išvengs lėšų apkarpymo, kai gegužę pasirodys visas D. Trumpo biudžeto projektas.

Aidaho valstijos respublikonas Atstovų Rūmų asignavimo komiteto narys Mike'as Simpsonas sakė, kad didelių biudžeto apkarpymų, kuriuos D. Trumpas numato vidaus programoms, priimti nepavyks.

„Yra daug narių, turinčių daug interesų daugelyje šių programų, – sakė M. Simpsonas. – Mūsų vyriausybėje yra daugiau dalykų negu tik gynyba“.

Visgi J. McCainas sakė, kad D. Trumpo planuose Pentagono atžvilgiu trūksta beveik 40 mlrd. dolerių, ir kad jie tik nesmarkiai prisidės prie buvusio prezidento Baracko Obamos parengtų išlaidų planų Pentagonui.

„Pasauliui esant ugnyje Amerika negali užtikrinti taikos per jėgą, gaudama vos 3 procentais daugiau nei prezidento B.Obamos biudžete“, – sakė Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas J. McCainas.

Pirmadienį preliminarūs pasiūlymai 2018-iesiems biudžetiniams metams, prasidėsiantiems spalio 1 dieną, buvo išsiųsti federalinėms agentūroms, kurios dar turės galimybių pasiūlyti pakeitimų.

Prieš naujuosius biudžetinius metus, iki balandžio 28 dienos turi būti baigti leisti išlaidų įstatymai einamiesiems 2017-iesiems biudžetiniams metams, kurie jau įpusėjo.

Taigi bet kokie strigimai ar užsitęsusios kovos gali grėsti vyriausybės laikinu sustabdymu.

Tikimasi, kad Pentagonui 2017-aisiais vienu kartu bus skirta 20 mlrd. dolerių ar daugiau, taip pat bus skirtos pirmosios lėšos D. Trumpo žadėtai sienai Meksikos pasienyje bei kitoms iniciatyvoms, tokioms kaip naujų pareigūnų samdymas.