Apie skandalingą maždaug 100 kilogramų sveriančių vartų vagystę, kurią Vokietijos kanclerė Angela Merkel pavadino „pasibaisėtina“, buvo pranešta 2014 metų lapkričio 2 dieną.

Praėjusį gruodį, gavus informacijos iš anonimo, vartai buvo rasti Norvegijos pietvakariniame Bergeno mieste.

Per iškilmingą vartų sugrąžinimo ceremoniją Tarptautinio Dachau komiteto pirmininkas Jeanas- Michelis Thomas paragino tyrėjus kruopščiai ištirti šios vagystės bylą.

Jis sakė, kad buvo „labai sukrėstas šios vietos, skirtos visų stovyklos aukų ir 41 tūkstančio joje mirusių belaisvių atminimui, išniekinimo“.

Pasak jo, šia vagyste buvo bandoma „ištrinti pėdsaką, simbolį visko, ką reiškia užrašas „Arbeit Macht Frei“ ant Dachau stovyklos vartų, per kuriuos nuo 1933 iki 1945 metų į stovyklą pateko maždaug 210 tūkst. belaisvių“, kalbėjo J.M.Thomas.

Vartai dingo vieno šeštadienio naktį, kai keitėsi memorialą prižiūrinčių apsaugos darbuotojų pamaina.

Tuo metu policija įtarė, kad su šiuo nusikaltimu gali būti susiję neonaciai, ir pasiūlė 10 tūkst. eurų atlygį už informaciją, kuri padėtų išspręsti vartų vagystės bylą.

Kol kas dėl šios vagystės niekas nebuvo suimtas.

Vos už kelių kilometrų nuo Miuncheno esanti Dachau stovykla buvo atidaryta 1933 metais, praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po nacių lyderio Adolfo Hitlerio paskyrimo Vokietijos kancleriu.

Iš pradžių joje buvo kalinami politiniai kaliniai, bet per Antrąjį pasaulinį karą ji tapo mirties stovykla, kurioje buvo nužudyta daugiau nei 41 tūkst. žydų. Stovykla veikė iki 1945 metų balandžio 29 dienos, kai ją užėmė JAV kariai.

Šiandien šią stovyklą kasmet aplanko maždaug 800 tūkst. žmonių iš viso pasaulio.

Praėjusį sekmadienį joje apsilankė JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) su žmona ir dukra.

2009 metais iš Aušvico nacių koncentracijos stovyklos taip pat buvo pavogta lentelė su tokiu pačiu užrašu.

Tos vagystės sumanytojas, švedų neonacis Andersas Hoegstroemas, buvo nuteistas kalėti pustrečių metų, o metalinė lenta su užrašu buvo rasta supjaustyta į tris dalis, todėl muziejaus darbuotojai virš įėjimo buvo pakabinę kopiją. Restauruotas originalas į savo vietą sugrįžo 2011 metais.