„Irako pajėgos ir jų sąjungininkai, tarp kurių yra ir Jungtines Amerikos Valstijos bei Jungtinė Karalystė, turi padaryti viską, kad apsaugotų vaikus ir jų šeimas nuo sužalojimo; be to, braudamiesi į miesto centrą, jie privalo vengti civilių pastatų, pavyzdžiui, mokyklų ir ligoninių“, – tvirtino Londone įsikūrusios labdaros organizacijos Irako biuro direktorius Maurizio Crivallero (Mauricijus Krivajeras).

Jis perspėjo, kad daugelis šeimų trauktis negali, nes joms gresia grupuotės „Islamo valstybė“ susidorojimas, snaiperių ugnis ir priešpėstinės minos, tačiau baigiasi maistas, vanduo ir vaistai.

„Liūdnas vakarų Mosulo vaikų pasirinkimas dabar yra toks: jei pasiliksi – bombos, kryžminė ugnis ir badas, o jei ims bėgti – susidorojimas ir snaiperiai“, – sakė M.Crivallero.

„Kuo skubiau reikia įrengti saugius pasitraukimo koridorius civiliams“, – pridūrė jis.

Sekmadienį prasidėjęs puolimas, kuriuo siekiama vėl užimti vakarinę Mosulo pakrantę, gali būti vienas brutaliausių per keturias mėnesius trunkančią operaciją antrame pagal dydį Irako mieste, kuriame grupuotės „Islamo valstybė“ lyderis 2014 metais paskelbė „kalifatą“.

Puolimą Mosului atgauti Irako vyriausybė pradėjo spalio 17 d., o sausio 24 d. paskelbė, kad rytinis Mosulas „visiškai išlaisvintas“.

Federalinėms pajėgoms dabar teks įveikti vieną sunkiausių iššūkių – siauras vakarinės Mosulo pakrantės senamiesčio gatveles, kuriose daugelis karinių transporto priemonių netelpa.

„Gelbėkit vaikus“ perspėjo, kad „artilerijos ir kitos sprogstamosios ginkluotės poveikis šiose siaurose ir tankiai apgyvendintose gatvėse tikriausiai bus pražūtingesnis ir visa griaunantis, nei bet kas, ką matėme iki šiol“.

Tarp 350 tūkst. patenka žmonės, jaunesni nei 18 metų, patvirtino labdaros organizacijos atstovė spaudai.