Valdininkai ir specialiųjų tarnybų atstovai Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose susitarė keistis informacija apie pasirengimą „operacijoms, skirtoms užtikrinti įtaką“, įskaitant įsilaužimų metu gautų elektroninių laiškų nutekinimus ir internetines platformas, skirtas skleisti padirbtas ir dezinformuojančias naujienas socialiniuose tinkluose prezidentinių ir parlamentinių rinkimų, įvyksiančių šiais metais, išvakarėse.

„Tai būdas ne įtikinti žmones, o įbauginti juos, ne pateikti alternatyvų požiūrį, o suskaldyti viešąją nuomonę ir galiausiai sugriauti mūsų gebėjimą suvokti įvykius“, - Rusijos naujienų agentūrų „Sputnik“ ir RT darbą vertino oficiali NATO atstovė Oana Lungescu.

„Dar didesnę nuostabą keliantis įspėjimas gautas iš britų MI-6 atitikmens Prancūzijoje DGSE. Praėjusią savaitę agentūra pranešė laukianti Rusijos įsikišimo į prezidentinius rinkimus balandžio ir gegužės mėn. siekiant paremti ultradešiniųjų Nacionalinio fronto kandidatę Marine Le Pen. DGSE generalinis direktorius mano, kad Rusija panaudos internetines platformas klaidingai informacijai, naudingai šiai kandidatei, skleisti socialiniuose tinkluose, ir nutekins programišių gautus elektroninius laiškus, kuriuose pateikiama priešininkus gėdinanti informacija. Apie tai praneša prancūzų savaitraštis „Le Canard Enchaine.“.

„Per pastarąsias dvi savaites Danija oficialiai įvardijo Rusiją pagrindine grėsme kibernetinio šnipinėjimo srityje. Norvegija savo ruožtu pareiškė, kad į šios šalies Darbo partijos ir kelių valstybės tarnautojų pašto dėžutes buvo įsilaužę Rusijos programišiai. Italija pranešė, kad, remiantis turimais duomenimis, Rusijai tenka atsakomybė už praėjusiais metais keturis mėnesius vykdytą ataką, nutaikytą į šios šalies užsienio reikalų ministeriją, panaudojant kenksmingas programas, - rašo straipsnių autoriai.

Valdininkai ir specialiųjų tarnybų atstovai Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose susitarė keistis informacija apie pasirengimą „operacijoms, skirtoms užtikrinti įtaką“, įskaitant įsilaužimų metu gautų elektroninių laiškų nutekinimus ir internetines platformas, skirtas skleisti padirbtas ir dezinformuojančias naujienas socialiniuose tinkluose prezidentinių ir parlamentinių rinkimų, įvyksiančių šiais metais, išvakarėse.

Praėjusią savaitę Nyderlandų valdžia pranešė atsisakanti naudoti kompiuterius balsams skaičiuoti ir nurodė, kad kovo mėnesį šalyje vyksiančiuose rinkimuose balsai bus skaičiuojami rankiniu būdu dėl baiminimųsi, kad į programas, skirtas balsams skaičiuoti, gali būti įsilaužta, o užsienio šalių specialiosios tarnybos pasitelks manipuliacijas.

„Dabar, kai pasirodė dar ir tarptautinių patvirtinimų, kad į rinkimų procesą gali būti įtraukti, pavyzdžiui, rusų interesai, privalome artinantis rinkimams grįžti prie seno gero popieriaus“, - konstatavo Nyderlandų vidaus reikalų ministras Rolandas Plasterkas.

„Daugelis proceso, kurį Nyderlandų kraštutinių dešiniųjų „Laisvės partijos“ lyderis Geertas Wildersas pavadino „revoliucija iš dešinės“, dalyvių atvirai reiškė simpatiją pagrindiniams Rusijos užsienio politikos prioritetams, - primena „The Telegraph“ tekstų autoriai. – G. Wildersas, M. Le Pen ir Vokietijos antiimigracinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderė Frauke Petry oficialiai paragino Europos Sąjungą (ES) atšaukti Rusijai dėl Krymo aneksijos ir karo Rytų Ukrainoje pritaikytas sankcijas.

Šių politinių jėgų lyderius vienijantis euroskeptiškumas, kuriuo jie išreiškia solidarumą ir JAV prezidentui Donaldui Trumpui, vadinančiam NATO atgyvena, atitinka ilgalaikius Rusijos tikslus sugriauti Europos saugumo sistemą, kurią vertina kaip priešišką ir vadina Šaltojo karo atgyvena.

„Idėja, kad Kremlius ruošiasi įsikišti į rinkimus tam, kad padėtų potencialiems sąjungininkams gauti valdžią, pasirodė žiniasklaidoje sausio mėn., kai amerikiečių specialiosios tarnybos informavo įtariančios Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nurodžius pradėti didelio masto kampaniją, skirtą įtakos užtikrinimui, siekiant pagelbėti D. Trumpui ir apjuodinti kandidatę Hillary Clinton 2016 metais vykusiose prezidentinių rinkimų lenktynėse (Kremlius savo ruožtu kaltinimus atmetė pavadindamas juos beprasmiškais, - teigiama publikuojamuose tekstuose.

„East StratCom“ darbo grupė, kurios steigėja yra ES ir kuri yra skirta stebėti situaciją dėl Rusijos skleidžiamos propagandos ir reaguoti į pokyčius, mano, kad Rusija ruošiasi imtis panašių priemonių ir Europoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)