Jau daugiau nei kartą JAV prezidentas tais atvejais, kai turėjo paprasčiausiai paduoti ir paspausti ranką, elgėsi gana keistai ir savotiškai bandė išsisukti. Būtent taip nutiko ir praėjusį savaitgalį, kai Jungtinių Valstijų prezidentas geras 19 sekundžių, užuot tiesiog padavęs ranką Japonijos ministrui pirmininkui Shinzo Abe, elgėsi gana keistai, skelbia gz.com.

Straipsnio autoriai pakalbino kūno kalbos ekspertą, kurio įžvalgos padėjo suprasti, kodėl D. Trumpas elgiasi taip, o ne kitaip.

D. Trumpas ir Sh. Abe Baltuosiuose rūmuose vienas kitam ranką paspausti daugybės fotografų džiaugsmui turėjo prieš išskrisdami į Floridą pažaisti golfo D. Trumpo „Mar-Lago“ poilsio komplekse. Rankos paspaudimą inicijavo Japonijos vyriausybės vadovas, pasiteiravęs: „Gal paspauskime vienas kitam ranką?“.

Tada D. Trumpas ištiesė ranką, tris kartus paplekšnojo Sh. Abe per petį ir pasitraukė arčiau Japonijos lyderio, norėdamas paklausti (turėdamas omenyje japoniškai kalbančius fotografus) „Ką jie sako?“.

„Prašau, malonėkite žiūrėti į mane“, – jam atsakė Japonijos premjeras.

Panašu, kad D. Trumpas absoliučiai klaidingai suprato Sh. Abe vertimą kaip instrukciją, ką reikia dabar daryti, pabrėžia Gabrielle Bluestone. Jungtinių Valstijų prezidentas, pasipuošęs šypsena nuo ausies iki ausies, įsistebeilijo į Japonijos ministrą pirmininką.

Savo pozicijos nepakeitė net tada, kai Sh. Abe kita ranka parodė į fotografų pusę, taip bandydamas priversti D. Trumpą žiūrėti, kur reikia. JAV prezidentas patraukė Sh. Abe ranką ir, prieš paleisdamas, uždėjo ant jos delną.

„Tais atvejais, kai pridengiama kito asmens ranka, bandomas sudaryti įspūdis, kad su tuo žmogumi esate artimesnis nei iš tikrųjų. Tai įspūdžio valdymo metodika. Vienintelis atvejis, kai galite taip paglostyti kito žmogaus ranką, yra nebent susitikimas su močiute.

Įprastai suaugę žmonės taip nesielgia“, – teigia kūno kalbos ekspertas iš Floridos ir knygos „What Everybody is Saying“ autorius Joe Navarro.

Nieko keisto, kad toks elgesys priverčia jaustis nesmagiai, tarsi tas kitas žmogus bandytų brautis į jūsų asmeninę erdvę. „Taip yra todėl, kad plaštakos viršus yra intymi zona. Spausdami kitam žmogui ranką, jūs liečiate delną, o ne intymiąją zoną“, – paaiškina J. Navarro ir tokį elgesį prilygina jausmui, kuris apima, kai kas nors atsistoja labai arti.

Štai D. Trumpas ne tik paplekšnojo Sh. Abe ranką, bet ir už rankos jį prisitraukė arčiau savęs – tai gestas, kurį jis įvaldė dar vykdydamas realybės šou „Mokinys“ projektą. Šį judesį jis neseniai panaudojo prieš Mittą Romney, Neilą Gorsuchą, Nancy Palosi, Rexą Tillersoną ir Mike‘ą Pence‘ą.

Gana dažnai paprastą rankos paspaudimą JAV prezidentas paverčia savotiškomis komiškomis varžybomis ar net virvės traukimo parodiją – su kito asmens rankomis jis išdarinėja pačių keisčiausių dalykų. „Tai tarsi džiu-džitsu, tik rankomis. Tokie triukai nuteikia labai nemaloniai ir sukelia psichologinį diskomfortą“, – sako kūno kalbos ekspertas J. Navarro.

„Trumpiau tariant, tai labai nepagarbus ir nemandagus elgesys“, – sako ekspertas.

Japonijoje žmonės įprastai sveikinasi ir pagarbą vienas kitam demonstruoja nusilenkdami arba paspausdami ranką ir tada linkteldami vienas kitam – kuris variantas bebūtų pasirinktas, išlaikomas pagarbus atstumas, vengiama fiziškai intymesnių gestų. Galima tik įsivaizduoti, kaip nepatogiai šalia Jungtinių Valstijų prezidento turėjo jaustis Japonijos ministras pirmininkas.

Nors rankos paspaudimas greičiausiai truko ilgiau nei įprastomis sąlygomis, nes buvo pozuojama nuotraukai, J. Navarro teigia, kad būtų buvę žymiai mandagiau ir priimtiniau, jeigu D. Trumpas būtų tiesiog kelias akimirkas pastovėjęs su Japonijos premjero ranka savojoje, o ne ėmęs ją taip ilgai krėsti

Kai D. Trumpas pagaliau užbaigė savo pasirodymą, Sh. Abe iškalbingai užvertė akis į viršų – jis atrodė pavargęs ir kaip reikiant nustebintas JAV prezidento elgesio.

Be to, akivaizdžiai pajuto didelį palengvėjimą, kad, laimei, visa tai baigėsi. Kol svečias iš Japonijos bandė atgauti pusiausvyrą, D. Trumpas fotografams parodė į viršų iškeltus nykščius.

„Stiprios rankos“, – situaciją pakomentavo JAV prezidentas.