„Planuojama vasario 15–16 dienomis surengti naują Astanos proceso aukščiausio lygio susitikimą, siekiant sureguliuoti padėtį Sirijoje“, – sakoma ministerijos pranešime.

URM pridūrė, kad į šį susitikimą kviečiami Sirijos vyriausybės ir sukilėlių atstovai, Jordanijos delegacija ir Jungtinių Tautų pasiuntinys Staffanas de Mistura. Jungtinės Valstijos buvo pakviesto stebėtojų teisėmis.

Šioms deryboms tarpininkauja Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkės Rusija ir Iranas, taip pat sukilėlius remianti Turkija, atliekančios svarbų vaidmenį šiame konflikte.

Praeitą mėnesį įvykęs pirmasis Astanos proceso susitikimas baigėsi be proveržio sprendžiant jau beveik šešerius metus besitęsiantį konfliktą, nusinešusį daugiau kaip 310 tūkst. žmonių gyvybių.

Tikėtasi, kad Kazachstano sostinėje įvyks pirmosios tiesioginės režimo ir ginkluotosios opozicijos atstovų derybos nuo konflikto pradžios 2011 metais.

Vis dėlto sukilėliai atsisakė tiesiogiai susitikti su vyriausybės delegacija, bet Rusija, Iranas ir Turkija susitarė, kad sukilėliai turėtų dalyvauti JT vadovaujamose taikos derybose, vasario 20 dieną prasidėsiančiose Ženevoje.

Per artėjantį susitikimą Astanoje tikimasi aptarti, kaip laikomasi paliaubų ir padėties stabilizavimo priemonių kai kuriose teritorijose, taip pat kitus „praktinius žingsnius“, ruošiantis deryboms Ženevoje, nurodė Kazachstanas.