Prieš dvi dienas, vėlų antradienį, telefonu apie valandą kalbėjęsi JAV prezidentas D. Trumpas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas sutarė bendradarbiauti kovoje su grupuote „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje.

Numatytas M. Pompeo susitikimas su R. T. Erdoganu ir Turkijos žvalgybos agentūros vadovu Hakanu Fidanu, pranešė NTV televizija po abiejų prezidentų pokalbio telefonu.

Bus kalbama apie konfliktą Sirijoje, Turkijos operaciją prieš IS al BAbo mieste ir galimus planus atkariauti džihadistų faktinę sostinę Raką, nurodė NTV.

R. T. Erdogano atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas trečiadienį sakė, kad su JAV tariamasi, kaip atsiimti Raką, ir kad D.Trumpas „teigiamai“ atsiliepė į Turkijos planus.

Tą pačią dieną Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu kalbėjo apie perspektyvą, kad užėmusios al Babą turkų specialiosios pajėgos prisidėtų prie bet kurios operacijos Rakoje.

Pasak laikršačio „Hurriyet“ autoriaus Abdulkadiro Selvi, R. T. Erdoganui iškėlus kovos su IS ir Sirijos kurdų sukarintomis grupuotėmis klausimą, D. Trumpas atsakė: „Aš siunčiu CŽV viršininką, galėsite su juo išsamiai pasikalbėti“.

Valdžioje esant Baracko Obamos administracijai, Ankaros santykiai su Vašingtonu buvo gerokai pašliję, be to Turkija piktinosi JAV nenoru išduoti JAV gyvenantį musulmonų pamokslininką Fethullah Guleną bei amerikiečių parama Sirijos kurdų kovotojams.

Ankara tikisi, kad prie JAV vairo stojus D. Trumpui dvišaliai ryšiai pagerės, todėl abiejų valstybių lyderių pokalbis buvo atidžiai stebimas.

Su M. Pompeo taip pat bus aptarta JAV remiamų Sirijos kurdų kovotojų problema.

Juos Ankara laiko teroristais, nes kovotojai palaiko ryšius su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).