Kaip praneša meduza.io, anksčiau buvo prašoma A. Navalnui skirti penkerių, o P. Oficerovui – ketverių metų įkalinimo bausmę. Dar prokurorai reikalavo abiem kaltinamiesiems skirti baudas po 500 tūkst. rublių (7881 eurą).

Pats A. Navalnas neabejojo, kad bus nuteistas, todėl į teismo salę atvyko su paruoštu daiktų krepšiu.

Dėl šios priežasties A. Navalnas negalės dalyvauti 2018 metais vyksiančiuose Rusijos prezidento rinkimuose.

Lapkritį Rusijos Aukščiausiasis teismas panaikino žemesnės instancijos teismo sprendimą Kremliaus kritikui skirti lygtinę penkerių metų laisvės atėmimo bausmę ir nurodė bylą persvarstyti.

A. Navalnas iš karto pareiškė, kad pagal Konstituciją jis turįs teisę dalyvauti prezidento rinkimuose, vadinasi, jis tęsiąs savo priešrinkiminę kampaniją.

„Šitos nutarties mes nepripažįstame, šita nutartis bus atšaukta, pagal Konstituciją aš turiu visišką teisę dalyvauti rinkimuose, tai aš ir darysiu“, – pareiškė jis žurnalistams, kai nutartis buvo paskelbta.

Teismas pripažino, kad A. Navalnas yra kaltas dėl medienos, kurios vertė – 16 mln. rublių (apie 453 tūkst. eurų to meto kursu), pasisavinimo.

Naująja nutartį, kaip ir ankstesnę, A. Navalnas laiko politiškai motyvuota.

„Dėl mūsų Kovos su korupcija fondo demaskavimų yra interesas išstumti mane iš politinės veiklos“, – jis sakė žurnalistams per teismo posėdžio pertrauką.

Kirovo Lenino rajono teismas 2013 metų liepos 18 dieną jau buvo pripažinęs A.Navalną ir kartu su juo teisiamą P. Oficerovą kaltais byloje dėl turto grobstymo iš valstybinės įmonės „Kirovles“.

Praėjusią savaitę Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nusprendė, kad Rusija pažeidė jo teisę į teisingą bylos nagrinėjimą.

2011 ir 2012 metais vykusių didelių protestų prieš vyriausybę varomąja jėga tapęs A.Navalnas gruodį paskelbė, kad kandidatuos į prezidento postą ir buvo pradėjęs rinkti lėšas.

A. Navalnas teigė, kad pirminis nuosprendis buvęs politiškai motyvuotas ir juo siekta užkirsti kelią jam dalyvauti šalies prezidento rinkimuose.