Netikėtas pranešimas rezervistams, nustebino žmones. „Man beveik 50 metų. Neaišku. Jie pašaukė mane“, – Belsat cituoja vieną rezervo karį.

Kaip paaiškėjo, pranešimai apie šaukimą buvo siunčiami į rezervistų darbovietes.

Siekiant užtikrinti šaukimo efektyvumą, į pagalbą pasitelkti ne tik kariuomenės atstovai, bet ir policija.

Pašauktiems rezervo kariams skirtos vos kelios valandos susiruošti ir atvykti į šaukimo punktus.

Kai kurie rezervistai buvo iš karto išsiųsti į karinius dalinius.

Skelbiama, kad pašaukti labai skirtingo amžiaus vyrai.

Pasak Baltarusijos Gynybos ministerijos, rezervistai bus siunčiami į karinius dalinius Minsko, Vitebsko ir Mogiliovo regionuose.

Teigiama, kad rezervo mokymai rengiami siekiant patikrinti rezervo karių kovinę parengtį ir gebėjimus vykdyti užduotis.

Nors kai kurie apžvalgininkai mano, kad taip iš tiesų siekiama pagerinti kariuomenės įgūdžius, kiti ekspertai įsitikinę, kad rezervo karių šaukimas gali būti susijęs ir su pastaruoju metu stebimu Minsko bei Maskvos santykių paaštrėjimu.

Vasario 1 dieną Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) nurodė įvesti sienos su Baltarusija kontrolę.

Vėliau patikslinta, kad kontrolės pasienyje įvesti nežadama. Pasienio zonos įvedimo tikslas, pasak FST atstovų, yra „išaiškinti tranzitinę neteisėtą migraciją, narkotikų gabenimą ir neteisėtą prekių bei materialinių vertybių gabenimą ir užkirsti jiems kelią“.

Šis Maskvos sprendimas veikiausiai susijęs su Baltarusijos prezidento sausio 9-ąją pasirašytu įsaku, nustatančiu bevizį režimą daugumos Europos valstybių ir kai kurių kitų šalių piliečių trumpalaikiam atvykimui į šalį.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka santykių su Rusija paaštrėjimą susiejo su tuo, kad Maskva baiminasi Minsko pasukimo į Vakarus.