Įstatymą, kuris buvo priimtas 60 balsų prieš 52, palestiniečiai pavadino žemės „vagystės įteisinimu".

Priėmus įstatymą, Bezalel Smotrich iš kraštutinės dešiniosios partijos „Žydų namai“, kuri buvo viena pagrindinių jėgų, siekusių šio teisės akto priėmimo, padėkojo JAV gyventojams, kad jie prezidentu išsirinko Donaldą Trumpą, nes be jo, pasak B. Smotričiaus, šis įstatymas tikriausiai nebūtų priimtas.

Naujasis įstatymas leis teisėtai perimti privačią palestiniečių žemę, ant kurios Izraelio gyventojai namus pasistatė nežinodami, kad ji - kažkieno privati nuosavybė, arba todėl, kad valstybė jiems leido tai daryti.

Žemės savininkams palestiniečiams bus išmokamos piniginės kompensacijos arba kompensuojama žeme.

Palestinos išlaisvinimo organizacija (PIO) pareiškė, kad šis įstatymas įteisina vagystę ir demonstruoja Izraelio valdžios siekį užkirsti kelią bet kokiam politiniam sprendimui pasiekti.

Organizacija pridūrė, kad Izraelio vykdoma naujakurių gyvenviečių politika neigia taiką ir galimybę pasiekti dviejų valstybių sambūviu pagrįstą sprendimą.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Human Rights Watch" teigė, kad Izraelio priimtas įstatymas rodo, jog šalis nepaiso tarptautinės teisės principų ir toliau gilina de facto nuolatinę Vakarų Kranto okupaciją. Tačiau ji įspėjo, kad D. Trumpo administracija Izraelio neapsaugos nuo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) tiriamo žvilgsnio.

Praėjusią savaitę šimtai Vakarų Krante įkurtos Amonos gyvenvietės-forposto gyventojų buvo iškeldinti po to, kai Izraelio Aukščiausiasis teisingumo teismas priėmė nutartį, kad jų namai pastatyti privačioje palestiniečių žemėje.

Turkija smerkia „nepriimtiną“ Izraelio įstatymą dėl nausėdijų įteisinimo

Turkija antradienį pasmerkė naująjį Izraelio įstatymą, įteisinantį kelias dešimtis žydų nausėdijų privačiose palestiniečių žemėse okupuotame Vakarų Krante.

Šis pareiškimas pasirodė Tel Avive pirmą kartą per pastaruosius septynerius metus lankantis Turkijos turizmo ministrui.

„Ryžtingai smerkiame Izraelio parlamento priimtą įstatymą, įteisinantį įvairias nausėdijas, kurioms priklauso 4 000 pastatų, iškilusių ant privačios palestiniečių nuosavybės“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ministerija pareiškė, kad „nepriimtina“ Izraelio politika prieštarauja Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijoms, ir „naikina pagrindą dviejų šalių sprendiniui“.

Naujasis įstatymas leis Izraeliui legaliai perimti privačią palestiniečių žemę, ant kurios izraeliečiai stato nausėdijas, jeigu jie nežino, kad tai yra privati nuosavybė arba yra gavę valstybės leidimą tai daryti.

Kritikai tvirtina, kad jis legalizuos žemės „vagystę“, kurią net Izraelio įstatymai laikė priklausančia palestiniečiams.

Ankara savo pranešimą paskelbė jos turizmo ministrui Nabi Avci (Nabiui Avdžiui) viešint Tel Avive, kur jis turi susitikti su izraeliečiu kolega. Tokio lygio Turkijos vyriausybės pareigūno vizitas Izraelyje yra pirmasis per pastaruosius septynerius. Pernai abi valstybės pagaliau susitaikė po dvišalius santykius smarkiai sugadinusio incidento, kai 2010 metais Izraelio komandosai šturmavo Turkijos laivą, mėginusį pasiekti žydų valstybės blokuojamą Gazos Ruožą.

Po šio šturmo, kuris pareikalavo 10 turkų aktyvistų gyvybių, Turkija ir Izraelis atšaukė savo ambasadorius, o abiejų šalių santykiai pasiekė žemiausią visų laikų lygį.

Visgi dvišaliai santykiai atšilo praėjusių metų birželį, kai po ilgų slaptų derybų trečiosiose šalyse Izraelis sutiko sumokėti kompensaciją, atsiprašė Turkijos ir pažadėjo iš savo uostų išsiųsti pagalbos laivų į Gazą.

Turkijoje itin mėgsta atostogauti Izraelio piliečiai; kasmet čia apsilanko kelios dešimtys tūkstančių izraeliečių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)