Pasak pareigūnų, kurių dauguma dirbo prezidento Baracko Obamos administracijoje, draudimas į JAV įvažiuoti septynių daugiausiai musulmoniškų šalių piliečiams neigiamai paveiks „tūkstančių“ žmonių gyvenimą, gali „sukelti pavojų operacijose dalyvaujantiems JAV kariams“ ir pakenkti bendradarbiavimui su kitomis šalimis kovoje su terorizmu.

Šis įsakas pasitarnaus grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistų propagandai, verbuojant islamistus; jie galės juo iliustruoti savo pasakojimą apie tai, kad Jungtinės Valstijos kariauja su islamu, sakoma pareigūnų pareiškime.

„Visiškas draudimas (į JAV) įvažiuoti tam tikrų šalių ar klasių žmonėms žemina tautos orumą ir Konstituciją, kurią mes visi prisiekėme saugoti“, – nurodoma jame.

Šešių puslapių dokumentas buvo pateiktas Jungtinių Valstijų 9-osios apygardos apeliaciniam teismui. San Franciske įsikūręs apeliacinis teismas jau atmetė Teisingumo departamento prašymą nedelsiant sustabdyti vieno Sietlo teisėjo sprendimą laikinai sustabdyti šio įsako vykdymą visoje šalyje.

Vašingtono valstijos ir Minesotos teisininkai federaliniam teismui sakė, kad nutarties, sustabdančios prezidento D.Trumpo įsako galiojimą, panaikinimas „vėl sukeltų chaosą“ šalyje.

Ankstų pirmadienio rytą San Francisko teismui pateiktuose Vašingtono valstijos ir Minesotos dokumentuose sakoma, kad D.Trumpo įvestas imigracijos draudimas daro žalą šalies gyventojams, verslui, universitetams, ir prieštarauja konstitucijai.

Sausio 27 dieną D. Trumpas pasirašė įsaką, kuriuo visa šalies pabėgėlių perkėlimo programa stabdoma mažiausiai 120 dienų, pabėgėliams iš Sirijos draudžiama patekti į JAV neribotą laiką, o septynių musulmoniškų šalių (Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno) piliečiams į šalį nebus leidžiama atvykti 90 dienų.