Tai įvyko praėjus dvejiems metams po to, kai jis, kaip įtariama, buvo apnuodytas.

V. Kara-Murzai atliekama dirbtinė plaučių ventiliacija, „hemodializė ir kitos intensyviosios terapijos procedūros“, ketvirtadienį vėlai vakare socialiniame tinkle „Facebook“ parašė advokatas Vadimas Prochorovas.

Jis pridūrė, kad opozicionieriaus būklė stabilizuota, bet išlieka kritinė; jis laikomas dirbtinai sukeltoje komoje.

35 metų V. Kara-Murza buvo velionio opozicijos politiko Boriso Nemcovo bendražygis. B. Nemcovas buvo nušautas 2015 metų vasario 27 dienos vakarą, kai su drauge ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus.

Iki praėjusių metų jis buvo liberalios Liaudies laisvės partijos (PARNAS), vadovaujamos Kremliaus kritiko, buvusio premjero Michailo Kasjanovo, vicepirmininkas.

Pastaruoju metu V. Kara-Murza dirbo buvusio naftos magnato, prezidento Vladimiro Putino kritiko Michailo Chodorkovskio, dešimtmetį praleidusio kalėjime, įkurto fondo „Atvira Rusija“ federalinis koordinatorius.

2015 metais V. Kara-Murza pateko į ligoninę dėl ūmaus inkstų funkcijos nepakankamumo, kurį sukėlė apnuodijimas.

Per tyrimus jo kraujyje buvo rastas didelis kiekis sunkiųjų metalų.

Opozicijos veikėjas paprašė Rusijos tyrimų komiteto išsiaiškinti, ar jis buvo tyčia apnuodytas.

Tačiau baudžiamoji byla nebuvo iškelta.

„Simptomai yra labai panašūs į buvusius anąkart“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė V. Prochorovas.

Pasak jo, medikai kol kas nenustatė staigaus V. Kara-Murzos susirgimo priežasčių.

V. Kara-Murzos tėvas, dienraščio „Moskovskij komsomolec“ paklaustas, ar įtariamas apnuodijimas, sakė, jog medikai „taip nemano“.

„Tiesiog apnuodijimas prieš dvejus metus nepraėjo be pasekmių. Mano sūnaus sveikata susilpnėjo“, – sakė opozicionieriaus tėvas, taip pat Vladimiras Kara-Murza.

Į V. Kara-Murzą susirgimą dėmesį atkreipė ir keli įtakingi JAV senatoriai, tarp jų respublikonas Johnas McCainas.

Senato Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas pareiškė, kad jį sukrėtė žinia apie jo draugo hospitalizavimą, ir pareikalavo patraukti atsakomybėn už tai atsakingus asmenis.

Senatorius Marco Rubio ir kai kurie kiti politikai tai pavadino išbandymu naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo, nekart kalbėjusio apie norą užmegzti glaudesnius ryšius su V. Putinu, administracijai.

„Raginu D. Trumpo administraciją, įskaitant valstybės sekretorių Rexą Tillersoną, padaryti V. Kara-Murzos reikalą Amerikos reikalu, kelti klausimą Rusijos valdžios apie tai ir galiausiai laikyti V. Putiną atsakingu, jei (V. Kara-Murza) tapo režimo taikiniu “, – sakė M. Rubio.

Atstovų Rūmų narys demokratas Steny Hoyeris sakė, kad „galimas apnuodijimas tik sustiprina argumentus už griežtas sankcijas Rusijos vadovybei“.

D. Trumpo patarėjai anksčiau sakė, kad prezidentas peržiūri dabartinį sankcijų režimą.

V. Kara-Murza blogai pasijuto ketvirtadienį ryte ir buvo skubiai hospitalizuotas, sakė opozicionieriaus žmona Jevgenija, cituojama „Atviros Rusijos“ fondo tinklalapyje.

Šiame fonde V. Kara-Murza vykdė įvairius projektus, įskaitant pagalbą jauniems opozicijos politikams, dalyvavusiems pernai vykusiuose parlamento rinkimuose.

M. Chodorkovskis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad V. Kara-Murza „yra gero gydytojo rankose. Tegul jis dirba!“

2016 metais Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas sukėlė pasipiktinimo bangą, kai socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomi tarsi per snaiperio šautuvo taikiklį stebimi V. Kara-Murza ir M. Kasjanovas.