„Mes vyriausybėje priėmėme sprendimą ir pasiryžę jo laikytis toliau“, – sakė Sorinas Grindeanu po susitikimo su socialdemokratais (PSD) Bukarešte.

„PSD laimėjo rinkimus (gruodį) didžiule persvara; vyriausybės valdžia yra teisėta“, – pareiškė jis ir apkaltino prezidentą Klausą Iohannisą „moraliniu praėjusios nakties smurto autoriumi“.

Sostinėje Bukarešte kai kurie protestuotojai į saugumo pajėgas svaidė butelius, fejerverkus ir akmenis, o pareigūnai savo ruožtu paleido ašarinių dujų. Keletas policijos pareigūnų bei protestuotojų buvo nesunkiai sužeisti.

Premjero S.Grindeanu vadovaujama socialdemokratų vyriausybė sausį paskelbė du nepaprastuosius įsakus, kuriais nurodoma išlaisvinti kalinius, kad būtų galima atlaisvinti vietos perpildytuose kalėjimuose. Sekmadienį jis sakė, kad protestai buvo „politizuoti“, ir sukritikavo prezidentą, kuris prieš savaitę taip pat dalyvavo panašiame proteste.

Ketvirtadienį K.Iohannisas dar pareiškė, kad prašys teisėjų paskelbti prieštaraujančiu konstitucijai kitą vyriausybės įsaką – dekriminalizuoti įvairius korupcinius nusikaltimus, kai į gatves protestuoti išėjo tūkstančiai žmonių. Prezidentas žadėjo kreiptis į Konstitucinį Teismą, kuris yra paskutinė teisinė priemonė įsako įsigaliojimui sustabdyti.

Šį įsaką vyriausybė priėmė ankstų trečiadienio rytą, dekriminalizuodama pareigūnų nusižengimus, jei jų padaryta finansinė žala yra mažesnė nei 200 000 lėjų (beveik 45 000 eurų).

Sostinėje prasidėję protestai per dvi paskutines dienas išplito į kitus Rumunijos miestus. Vidaus reikalų ministrės Carmen Dan (Karmen Dan) teigimu, trečiadienio vakarą 200 tūkst. žmonių išėjo į gatves Bukarešte ir dešimtyse kitų šalies miestų, kilus vienam didžiausių protestų šalyje po komunistinio režimo žlugimo šalyje 1989 metais.