Sausio 29 dieną surengtas reidas prieš Jemene aktyviai veikiančią džihadistų grupuotę – Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) – sulaukė nemažo dėmesio, nes per jį taip pat žuvo vienas karo laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) karys ir dar keli buvo sužeisti.

Be to, šis reidas buvo pirmoji tokio pobūdžio operacija nuo JAV prezidento Donaldo Trumpo kadencijos pradžios.

Vienas Jemeno provincijos pareigūnas anksčiau sakė, kad per reidą žuvo 16 civilių – aštuonios moterys ir aštuoni vaikai.

Tačiau amerikiečių Centrinis štabas (CENTCOM) jokių skaičių neįvardijo.

„Komanda, paskirta operatyvinių pajėgų vado, padarė išvadą, kad, deja, civilių nekombatantų tikriausiai žuvo per susišaudymą sausio 29 dieną surengto reido metu. Tarp aukų gali būti vaikų“, – sakoma CENTCOM pranešime.

Civilių tikriausiai žuvo, kai JAV karinis orlaivis buvo iškviestas padėti komandosams, šį reidą pradėjusiems paryčiais.

Pasak JAV pareigūnų, operacijos metu buvo nukauta 14 AQAP narių.

„Žinomos tikėtinos aukos tarp civilių potencialiai galėjo būti užkluptos apšaudymo iš oro, kai aviacija buvo iškviesta padėti JAV pajėgoms, užmezgusioms kontaktą su ryžtingu priešu, įskaitant ginkluotas moteris, šaudančias iš parengtų kovos pozicijų. Į JAV specialiųjų operacijų narius buvo šaudoma iš visų pusių, taip pat iš namų ir kitų pastatų“, – sakoma pranešime.

Pareigūnai tebetikrina informacijos patikimumą, siekdami nustatyti, kiek civilių galėjo žūti per šį intensyvų susirėmimą.

Per šią operaciją žuvo 36 metų SEAL karys Williamas Owensas, kiti trys amerikiečiai buvo sužeisti.

Dar trys kariai nukentėjo per juos skraidinusio konvertoplano „kietą“ nusileidimą.

CENTCOM nurodė, kad per šį reidą susiklostė „sudėtinga“ padėtis, kai buvo šaudoma iš pėstininkų ginklų, sprogdinamos rankinės granatos ir buvo iškviestas aviacijos palaikymas.

„Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ ir anksčiau demonstruodavo šiurpų elgesį, slėpdama moteris ir vaikus kovotojų veiksmų zonose ir teroristų stovyklose. Ji nuolat demonstruoja šiurkščią nepagarbą nekaltoms gyvybėms“, – sakė CENTCOM atstovas pulkininkas Johnas Thomasas.

„Štai kodėl tokie atvejai kaip šis yra ypač tragiški“, – pridūrė jis.

D. Trumpas trečiadienį išskrido iš Baltųjų rūmų prezidentiniu sraigtasparniu „Marine One“ į Doverio oro pajėgų bazę Delavero valstijoje, kur buvo atskraidinti W. Owenso palaikai.

Per šį reidą buvo surinktas „neįtikėtinas kiekis žvalgybos duomenų, leisiančių išvengti potencialių žūčių arba atakų Amerikos teritorijoje“, anksčiau teigė Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris.

Vis dėlto „niekada negalit kažko vadinti šimtaprocentine sėkme, kai kas nors sužeidžiamas arba žūva“, jis sakė žurnalistams.