Ukrainos prezidentūros atstovas Sviatoslavas Cegolkka sakė, kad lėktuvas An-26 buvo apšaudytas trečiadienį, kai skrido per mokomąją misiją netoli dviejų jūrinių dujų gavybos platformų.

Jis „Facebook“ paskyroje paskelbė nuotraukų, kuriose matomos kulkos pramušta skylė orlaivio korpuse, bet pridūrė, kad įgula nenukentėjo.

Rusijos Juodosios jūros laivynas šiuos kaltinimus atmetė.

Jo pranešime sakoma, kad lėktuvas „provokuojančiai“ praskrido žemai virš Rusijos platformų, o vienas saugumo pareigūnas keturis kartus iššovė signalines raketas jo link, kad atgrasytų orlaivį ir išvengtų jo susidūrimo su bokštais.

Rusijos naujienų agentūrų paskelbtame kariškių pranešime sakoma, kad signalinės raketos lėktuvui jokio pavojaus nekėlė.

Rusijos gynybos ministerija vėliau iškvietė Ukrainos karinį atašė Maskvoje, kad įteiktų jam oficialią protesto notą dėl „pavojingų lėktuvo manevrų“.

Šis incidentas įvyko tvyrant didelei įtampai tarp abiejų šalių, kai Rytų Ukrainoje pastarosiomis dienomis atsinaujino įnirtingi susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų.

Smarkiausios kautynės nuo praeito savaitgalio vyksta ties Avdijivkos miestu, esančiu į šiaurę nuo separatistų pagrindinės tvirtovės Donecko.

Minėtos dujų platformos, anksčiau priklausiusios Ukrainai, jau seniai yra įtampos šaltinis.

Ukraina kaltina Rusiją neteisėtai jas užgrobus, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį, ir sako reikalausianti kompensacijos.

Virš Juodosios jūros apšaudytame lėktuve rastą kulką Ukraina perduos tarptautiniam teismui

Kijevas ketina perduoti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) vieną kulką, rastą įstrigusią Ukrainos kariuomenės transporto lėktuve, esą apšaudytame iš Juodojoje jūroje esančių Rusijos užgrobtų dujų gavybos platformų, ketvirtadienį pareiškė vyriausiasis kariuomenės prokuroras Anatolijus Matiosas.

„Lėktuvui sugrįžus karinė prokuratūra nedelsiant pradėjo tyrimą. Šiuo metu atliekama ekspertizė, siekiant nustatyti šovinių (tipą), nes tai yra įrodymai. Tai hibridinės karinės agresijos po (Maskvos įvykdytos) Krymo aneksijos įrodymas. Išimta kulka, ekspertizė dėl lėktuvo apgadinimo virš Ukrainos teritorijos, kurios dar niekas neišsižadėjo – visa tai yra įrodymai“, – televizijai 112 sakė A.Matiosas.

„Galbūt nenustatysime, kas konkrečiai šaudė, bet Rusijos Federacijos aukščiausių valstybės vadovų atsakomybės sritis patenka į Tarptautinio Baudžiamojo Teismo kompetenciją. Šie įrodymai renkami ir bus jiems perduoti“, – pabrėžė prokuroras.

Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas sakė, kad kariuomenės lėktuvas An-26 buvo apšaudytas trečiadienį, kai skrido per mokomąją misiją netoli Rusijos kontroliuojamų dviejų jūrinių dujų gavybos platformų Juodojoje jūroje. Per šį incidentą įgula nenukentėjo, bet lėktuvas buvo apgadintas – internete paskelbtose jo nuotraukose ant korpuso matosi kulkos padaryta skylė.

Pasak S. Poltorako, lėktuvo įgula užfiksavo rusų radiolokacijos stoties darbą aktyviuoju režimu, paprastai įjungiamu priešlėktuvinės gynybos raketų sistemoms nutaikyti. Apžiūrėjus grįžusį lėktuvą, ant jo korpuso buvo rasta 3 cm skersmens skylė, padaryta kulkos.