Prieš penktadienį Maltoje įvyksiantį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Bendrijos šalių vadovams išsiųstame laiške D. Tuskas teigė, kad ES privalo visomis išgalėmis stengtis ir toliau išlikti vieninga.

Be to, ji turėtų pasinaudoti JAV izoliacionizmu ir sustiprinti savo prekybos ryšius su kitomis šalimis.

„Šiuo metu susiduriame su trimis grėsmėmis, kurių anksčiau nebuvo, arba bent jau jų mastas buvo gerokai mažesnis. Pirmoji grėsmė yra išorinė, susijusi su nauja geopolitine padėtimi pasaulyje ir aplink Europą“, – agentūros AFP matytame laiške rašė D. Tuskas.

„Vis, tarkime taip, ryžtingesnė Kinija, agresyvi Rusija politika Ukrainos ir kitų kaimynių atžvilgiu, karai, terorizmas ir anarchija Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, kur svarbų vaidmenį atlieka radikalusis islamas, bei nerimą keliantys naujosios JAV administracijos pareiškimai – visa tai mūsų ateitį daro labai nenuspėjamą“, – teigė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

„Būtent pokyčiai Vašingtone stumia ES į sudėtingą padėtį; atrodo, kad naujoji JAV administracija suabejojo paskutiniuosius 70 metų JAV vykdyta užsienio politika“, – pridūrė jis.

Antroji grėsmė, pasak D. Tusko, yra pačioje Bendrijos kylantys iššūkiai dėl plintančio prieš Europos Sąjungą nusistačiusio nacionalizmo, o trečioji – „proeuropietiško elito mąstysena“.

Penktadienį Maltos sostinėje Valetoje Bendrijos narių vadovai aptars su migracija ir „Brexit“ susijusius klausimus.