Ši istorija apie padlaižiavimo politikos nesėkmę yra puikus pavyzdys, kuo baigtųsi kaikarių ir vinkų pastangos pasikloti kilimėliu prieš Kremlių. Valdovas mielai išklauso ditirambus, priima nusilenkimus, o tada padaro, kaip jam reikia, neatsižvelgdamas į pasekmes padlaižūnui, kuriam nejaučia jokios pagarbos.

Pernai rugpjūtį per prezidento rinkimų kampaniją respublikonų kandidatui D. Trumpui sekėsi nekaip, jis atsilikinėjo nuo savo varžovės. Vienas iš svarbių priekaištų jam buvo patirties neturėjimas tarptautinių santykių srityje. Oponentai tikino, jog niekas iš laisvojo pasaulio lyderių rimtai į tokį prezidentą nežiūrėtų, kad jis nesulauktų pagarbos, kuri dera JAV vadovui.

Į pagalbą D. Trumpui atskubėjo Meksika. Tuometinis Meksikos finansų ministras Luis Videgaray, artimas prezidento E. Pena Nieto bičiulis, ėmėsi užkulisinės veiklos surengti vizitą. Rugpjūčio 31d. prezidentas priėmė respublikonų kandidatą savo oficialioje rezidencijoje Los Pinos Mechike.

Susitikimas turėjo iliustruoti, kad išrinkus D.Trumpą užsienio valstybėms nekils minčių niekinti JAV naujojo prezidento asmenyje.

Ši istorija apie padlaižiavimo politikos nesėkmę yra puikus pavyzdys, kuo baigtųsi kaikarių ir vinkų pastangos pasikloti kilimėliu prieš Kremlių. Valdovas mielai išklauso ditirambus, priima nusilenkimus, o tada padaro, kaip jam reikia, neatsižvelgdamas į pasekmes padlaižūnui, kuriam nejaučia jokios pagarbos.
R. Bogdanas

Bendra spaudos konferencija įvyko rūmų salėje, kurioje paprastai pasisako valstybių vadovai. Fone stovėjo JAV ir Meksikos vėliavos, tarytum atvykęs ne respublikonų kandidatas, o šalies prezidentas. D. Trumpas šeimininką vadino bičiuliu, o šeimininkas tikino, jog jiedu sutaria visais pagrindiniais klausimais. Vizitas kartu leido sušvelninti neigiamą įspūdį, kurį daliai JAV rinkėjų sukėlė užgaulūs D. Trumpo pasisakymai apie meksikiečius.

Vos grįžęs į Arizoną D. Trumpas pareiškė, kad buvo pas „nuostabų žmogų“ ir čia pat patvirtino savo nusiteikimą statyti „aukštą, tvirtą, gražią sieną“. Ir taip nepopuliaraus E. Pena Nieto reitingai smuko iki žemiausių. Gelbėdamas padėtį, jis priėmė vizitą organizavusio L. Videgaray atsistatydinimą iš finansų ministro pareigų.

Kai paaiškėjo, kad D. Trumpas laimėjo rinkimus, Meksikos prezidentas neseniai paaukotą bičiulį paskyrė užsienio reikalų ministru. Šis ėmėsi organizuoti aukščiausio lygio susitikimą.

D. Trumpo inauguracijos išvakarėse iš Meksikos atskraidino dovaną – suimtą narkotikų baroną Joaquiną „El Chapo“ Guzmaną. JAV jau seniai reikalavo jo ekstradicijos, tačiau Meksika vilkino, teisindamasi proceso sudėtingumu. E. Pena Nieto dar kartą stengėsi parodyti, kad su naujuoju prezidentu bus daug sklandžiau nei su Baracku Obama.

Praėjusios savaitės pradžioje į Vašingtoną atvyko Meksikos delegacija, vadovaujama L. Videgaray, pasak D. Trumpo, „nuostabaus žmogaus“. Ji derino pokalbių temas ir kitus klausimus Meksikos prezidento vizitui antradienį, sausio 31d. Ir staiga trečiadienį, likus vos šešioms dienoms iki draugo vizito, D. Trumpas pasirašo įsaką dėl sienos su Meksika statybos. E. Pena Nieto tuoj pat kreipiasi per televiziją į tautą, reiškia apgailestavimus, siūlo draugystę Amerikai ir teigia, jog „Meksika sienomis netiki“.

Į tai D. Trumpas Twitteryje atsako, jog Meksika yra nuskriaudusi JAV, nes prekybos tarp šalių deficitas yra 60 milijardų JAV dolerių. Vėliau jis dar paaiškina, kad E. Pena Nieto vizitas bus bevaisis, kol Meksika „nerodys pagarbos“ JAV ir nesutiks sumokėti už sieną. Todėl jį verčiau atidėti.

Meksikos prezidentui neliko nieko kito, tik atšaukti savo kelionę. Kaip kompensacija, penktadienį įvyko jųdviejų su D. Trumpu pokalbis telefonu. Gerinimasis prie verslo ryklio baigėsi ultimatumu ir veda prie prekybinio karo. Kodėl neprarijus to, kuris pats lenda į gerklę? Vienintelė paguoda suvedžiotam prezidentui, kad D. Trumpo veiksmai sutelkė meksikiečius ir E. Pena Nieto populiarumas ėmė augti.