Per maždaug valandą trukusį pokalbį, kurį Baltieji rūmai pavadino „pasveikinimo skambučiu“ iš V. Putino, kalbėta apie bendradarbiavimą kovoje su grupuote „Islamo valstybė“.

„Pozityvus skambutis yra reikšminga pradžia gerinant taisytinus Jungtinių Valstijų ir Rusijos santykius“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Ir prezidentas Trumpas , ir prezidentas Putinas tikisi, kad po šiandieninio pokalbio abi pusės galės greitai imtis svarstyti terorizmo ir kitus svarbius klausimus, rūpimus abiem pusėms“, – pažymima pranešime.

Anksčiau Kremlius pranešė, kad abu vadovai sutarė plėtoti santykius „lygiomis sąlygomis“ ir kurti veiksmų prieš grupuotę „Islamo valstybė“ „realų koordinavimą“.

Pokalbį pavadinęs „pozityviu“ Kremlius pranešė, kad abu vadovai palietė daugelį klausimų: nuo Irano branduolinės sutarties iki konfliktų Ukrainoje bei tarp Izraelio ir Palestinos, įtampos Korėjos pusiasalyje ir prekybos santykių.

Anot Kremliaus, svarbriausia tema jų pokalbyje buvo kova su tarptautiniu terorizmu; be to abu išreiškė norą susitikti.

Dabartiniai JAV ir Rusijos lyderiai pirmąkart telefonu kalbėjosi lapkritį, kai D. Trumpas buvo išrinktas prezidentu.

Anuomet jie sutiko, kad reikia „normalizuoti“ Maskvos ir Vašingtono santykius po įtampos prezidento Baracko Obamos prezidentavimo laikais dėl konfliktų Sirijoje ir Ukrainoje.

Kalbos apie sankcijas nebuvo

Rusijos prezidento atstovai ir žiniasklaida tvirtina, kad pokalbio būta gana neutralaus, didžiausias dėmesys skirtas kovai su terorizmu, o apie Vašingtono Maskvai taikomas ekonomines sankcijas nekalbėta iš viso, nors būtent to pastarąsias dienas iš šio dialogo tikėjosi kone visa pasaulio bendruomenė, skelbia BBC.

Nepaisant to, pranešime spaudai, skirtame minėtajam pokalbiui, akcentuojama, kad abi šalys „pabrėžė būtinybę atkurti abipusiškai naudingus prekybos santykius“, kurie, anot Kremliaus, pasitarnautų ir vystant santykius kitose srityse.

Rusija visus iki vieno Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui besipriešinančius opozicijos kovotojus laiko teroristais, nors ankstesnioji Baltųjų rūmų administracija ir rėmė kai kurias nuosaikias Sirijos režimui nepritariančias grupes.

D. Trumpas telefonu kalbasi su V. Putinu

Baltieji rūmai taip pat nepateikia išsamios informacijos apie prezidentų pokalbio metu aptartas temas. Buvo išplatintas gana oficialus pranešimas spaudai: „Tiek prezidentas D. Trumpas, tiek prezidentas V. Putinas po šios dienos pokalbio telefonu turi vilties, kad abi pusės gali neatidėliodamos išvien kovoti su terorizmu ir spręsti kitas abiem pusėms aktualias problemas“.

Prezidentai taip pat sutarė vėliau surengti tikrą dvišalį susitikimą – ir „palaikyti reguliarų ryšį“.

V. Putinas nebuvo vienintelis užsienio šalies lyderis, su kuriuo šeštadienį, sausio 28 dieną, telefonu bendravo D. Trumpas. Naujasis JAV prezidentas telefonu dar kartą pakvietė Japonijos ministrą pirmininką Shinzo Abe atvykti į Baltuosius rūmus vasario 10 dieną planuojamam susitikimui, patvirtino prezidento atstovas spaudai Seanas Spiceris.

J. McCainas grasina sankcijas Rusijai paversti įstatymu

Griežtas Rusijos politikos kritikas ir Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas senatorius Johnas McCainas perspėjo D. Trumpą, kas nutiktų sušvelninus sankcijas Maskvai.

„Tikiuosi, kad prezidentas D. Trumpas išskaidys šias abejones ir kategoriškai atmes tokį lengvabūdišką kelią. Jeigu ne, kartu su kolegomis padarysiu viską, kad sankcijos Rusijai virstų įstatymu“, – teigiama J. McCaino pareiškime.

Kitas Respublikonų senatorius Robas Portmanas teigia, kad sankcijų panaikinimas „pasiųstų pavojingą žinią visam pasauliui, kuris jau ir taip, pasibaigus Baracko Obamos kadencijai, gana pesimistiškai vertina naujos JAV valdžios vertę.

D. Trumpo kadencijos pradžią po prieštaringai vertinamo sprendimo uždrausti į šalį atvykti pabėgėliams temdo protesto akcijos.