Kas nutiko inauguracijos dieną?

Buvo šalta 1841 metų kovo ketvirtoji, inauguracijos diena. Kalbama, kad W. H. Harrisonas renginio metu atsisakė užsidėti kepurę ir šaliką. Taip pat teigiama, kad po šio renginio prezidentas dalyvavo trijuose inauguracijos pokyliuose.

Sidnėjaus universiteto Jungtinių Valstijų studijų centro mokslo direktorius dr. Davidas Smithas teigia, kad W. H. Harrisonas pasakė ilgiausią visų laikų inauguracinę kalbą.

„Manyčiau, kad ta kalba truko nuo dviejų iki trijų valandų, – teigia D. Smithas. – Tai buvo aštuoni tūkstančiai žodžių… Ji matyt buvo redaguota dėl ilgio. Kalbant apie XIX amžių, žmonės kitaip suprato, kas yra gerai parašyta kalba. Kalba buvo būdas pademonstruoti savo erudiciją ir W. H. Harrisonas buvo labai susirūpinęs, kad gali būti vaizduojamas kaip kaimo stuobrys“.

Tad ar dėl to kilo gandai?

Maždaug. Jis susirgo po maždaug trijų savaičių, tačiau daug kas manė, kad prie ligos galėjo prisidėti ir kovo ketvirtąją viešpatavęs šaltis.

Ką sako Baltieji rūmai?

Baltųjų rūmų dokumentuose teigiama, kad jis mirė po to, kai peršalimas komplikavosi į plaučių uždegimą, nors kada jis peršalo, nepatikslinama. Prezidentas mirė 1841 metų balandžio 4 dieną.

Ką sako kitos teorijos?

D. Smithas teigia, kad šių dienų požiūriu daugiau dėmesio vertėtų skirti to meto gyvenimo sąlygoms.
„Kalbant apie tikimybę, ar jis tikrai mirė persišaldęs per kalbą, yra žmonių, kurie abejoja, ar jis apskritai mirė nuo plaučių uždegimo. Gali būti, kad jį pražudė tai, kas pražudė ir Zachary Taylorą, ir Abrahamo Lincolno sūnų – labai prastos sanitarinės sąlygos Baltuosiuose rūmuose. Mes turime prisiminti, kad Vašingtonas pastatytas ant pelkės… gerokai anksčiau, nei buvo įrengta derama kanalizacijos sistema. Daug nuotėkų tekėjo Potomako upe… ir labai arti Baltųjų rūmų“.

Ar W. H. Harrisoną gydė medikai?

Taip, jį gydė medikai, tačiau turime prisiminti, kad tai buvo laikai dar iki penicilino atsiradimo. Pasak kai kurių pranešimų, jo gydytojai taikė ne vieną labai keistą procedūrą, kurios šiais laikais laikomos visiškai nenormaliomis. Jam buvo duodamas opiumas, ricinos aliejus, naudojamos dėlės ir Amerikoje auganti vaistinė kartuolė. Panašu, kad toks gydymas tik pablogino W. H. Harrisono būklę, jis ėmė kliedėti ir galiausiai liga jį įveikė.

Kas nutiko po to, kai jis mirė?

Prezidentu tapo Johnas Tyleris. Jis tapo pirmuoju žmogumi JAV istorijoje, kuris užėmė šį postą mirus ankstesniajam prezidentui.

Prezidentas W. H. Harrisonas paliko našlę Anną ir tris vaikus.

Įdomu tai, kad jo anūkas Benjaminas 1889 metais tapo 23-uoju JAV prezidentu. Kitaip nei senelis, Benjaminas Harrisonas be jokių incidentų poste išbuvo visą kadenciją.

Ar buvo pasimokyta?

Ne visai.

„Galite įsivaizduoti, kad tai buvo krizė, turint omenyje, jog inauguracija įvyko vos prieš mėnesį, – teigia D. Smithas. – Tai galėjo būti bloga pamoka, nes sanitarinės sąlygos aplink Baltuosius rūmus nebuvo pagerintos labai ilgą laiką. „Šaltyje nesakykite ilgų kalbų“, tai tikriausiai galėjo būti naudingas patarimas amerikiečiams“.

Ar tai galėjo nutikti dabar?

Tai mažai tikėtina.

„Juokinga galvoti apie tai dabar, turint omenyje tai, kaip prezidentas saugomas, – toliau svarsto D. Smithas – Donaldas Trumpas gaus patį geriausią medicininį gydymą, koks tik įmanomas“.

Taip pat turime prisiminti, kad prezidentas D. Trumpas pats prisipažino paniškai bijantis mikrobų.