Kaip rašo straipsnio autorė Melissa Ditmore, bedirbdama įvairių projektų koordinatore JAV ir kitose šalyse, ji sutiko ne vieną sekso paslaugų teikėją, jos visos jai pasirodė žavios. Bet manau, kad jos negauna sveikatos srities paslaugų, kurių joms žūtbūt reikia.

Rusija – viena iš šalių, kuriose sparčiausiai didėja ŽIV epidemija.

Agresyvi Rusijos politika prieš sekso paslaugų teikėjus, netradicinės seksualinės orientacijos asmenis neprisideda prie sveikatos būklės gerinimo. Netradicinės seksualinės orientacijos žmonės diskriminuojami, su jais žiauriai elgiamasi, draudžiama teikti sekso paslaugas, veiksmingiausios ŽIV prevencijos strategijos vartojantiems narkotikus žmonėms prieštarauja įstatymui, mokyklose nėra seksualinio švietimo.

Plačiai cituota V. Putino frazė – melaginga žinia, kuria siekiama nukreipti dėmesį nuo to, kas realybėje yra gyvybės ir mirties klausimas. Pražūtinga Rusijos įtaka siekia toliau jos sienų. Pernai birželį Niujorke ji pasiekė, kad seksualinis ir reprodukcinės sveikatos švietimas nebūtų įtrauktas į JT politinę deklaraciją dėl priemonių, siekiant užkirsti kelią AIDS.

Rusija prieštaravo tokioms formuluotėms, kaip „pagrindinės populiacijos“ (labiausiai paveiktos ŽIV pandemijos), ir sutiko su formuluote „išsamus švietimas“ vietoje formuluotės „išsamus seksualinis švietimas“, apdairiai susiaurindama diskusijų sritį.

Prezidentaujant Barackui Obamai, JAV įsteigė 100 mln. dydžio fondą, skirtą šviesti homoseksualius žmones, translyčius, sekso paslaugų teikėjas, narkotikus vartojančius asmenis apie ŽIV ir apsaugą. Sveikatos apsaugos darbuotojų teigimu, tai buvo veiksmingiausia ŽIV prevencinė priemonė.

Dar esant prezidentu George W. Bushui, buvo įsteigtas Skubios pagalbos fondas sergantiems AIDS, po to vaistai nuo ŽIV pasidarė prieinami labiausiai nukentėjusiose šalyse, buvo išgelbėta daug gyvybių. Vėliau B. Obama investavo į veiksmingas ŽIV prevencijos ir gydymo strategijas.

Ar D. Trumpas tęs pirmtakų pradėtą veiklą ar pasirinks Rusijos priemones – mažiau veiksmingas bausmes, ignoravimą ir prievartą ? Tikėkimės, kad jis seks pirmtakų pavyzdžiu, o ne žmogaus iš Rusijos, kuriuo, regis, taip žavisi.