Tai bus pirmas žingsnis imigracijos mažinimo planuose, kurie taip pat apims su pabėgėliais ir vizomis susijusius klausimus. D. Trumpas paskelbs pranešimą apie tai lankydamasis Vidaus saugumo departamente.

Pats D. Trumpas apie trečiadienį numatytus darbus užsiminė „Twitter“, kuriame rašė: „Rytoj planuojama svarbi diena nacionaliniam saugumui. Be daugybės kitų dalykų, mes pastatysime sieną!“

D. Trumpas planuoja per apsilankymą Vidaus saugumo departamente pasirašyti du prezidento įsakus, teigia su valstybės vadovo planu susipažinęs asmuo.

Pirmasis nurodys šiai institucijai pradėti sienos statybą, taip pat imtis dabar egzistuojančios sienos tarp JAV ir Meksikos remonto darbų.

Taip pat bus suteiktas įgaliojimas padidinti Muitinių ir sienos apsaugos tarnybos personalą iki 5 tūkstančių asmenų ir sumažinti migrantų, bėgančių nuo smurto Centrinėje Amerikoje, srautą.

Pasak su šiais planais susipažinusio asmens, pirmasis D. Trumpo įsakas reikalaus Vidaus saugumo departamento detaliai paskelbti visuomenei, kokia pagalba šiuo metu nukreipta Meksikai, kas parodys, jog šiuo veiksmu dalis pinigų skiriama sienos statybai, taip pridengiant seną rinkimų kampanijos pažadą priversti Meksiką susimokėti už šį statinį.

Antrasis įsakas reikalaus panaikinti vadinamuosius „miestus-rezervatus“, kurių municipalinė valdžia atsisako nelegalius imigrantus perduoti federalinės valdžios institucijoms. Šiuo įsaku bus tris kartus padidintos Imigracijos ir muitinės tarnybai skirtos lėšas ir nurodyta federalinei vyriausybei nustatyti JAV nusikaltusius svetimšalius.

Pasak pareigūnų, D. Trumpas veiksmų vizų ir pabėgėlių klausimais imsis kiek vėliau, greičiausiai ketvirtadienį, sausio 26 dieną.

D. Trumpo parašo laukiančiame įsakyme numatytos drastiškos priemonės – bus keturiems mėnesiams sustabdyta visa pabėgėlių programa, taip mėginant įvertinti, kurios šalies migrantai kelia mažiausią pavojų JAV nacionaliniam saugumui. Nuo pilietinio karo ir humanitarinės krizės bėgančių Sirijos pabėgėlių priėmimo programa bus nutraukta neribotam laikui.

Rengiamuose dokumentuose numatyta, kad nebus priimami migrantai, užsiimantys fanatizmu, vadinamaisiais „garbės nužudymais“, kai vyrai atima gyvybes giminės moterims, taip pat smurtaujantys asmenys. 2017 finansiniams metams nustatytas 50 tūkstančių pabėgėlių limitas.

Taip pat Pentagonui ir JAV Valstybės departamentui nurodoma planuoti „saugias zonas“ Sirijoje, kurias ankstesnioji administracija atmetė kaip mažai tikėtiną civilių kančių sumažinimo galimybę.

D. Trumpas mano, kad „milijonai“ žmonių balsavo neteisėtai

Baltieji rūmai antradienį patvirtino, kad prezidentas Donaldas Trumpas įsitikinęs, jog milijonai žmonių neteisėtai balsavo lapkritį vykusiuose rinkimuose, tačiau nepateikė jokių įrodymų šiam savo teiginiui pagrįsti.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai D.Trumpas susitikime su Kongreso lyderiais pareiškė, kad neteisėtai balsuoti prezidento rinkimuose galėjo iki 5 mln. žmonių, Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris patvirtino, kad valstybės vadovas iš tiesų taip mano.

„Jis sakė, kad remiantis jo matytais tyrimais, neteisėtai balsuoti galėjo nuo 3 iki 5 milijonų žmonių“, – sakė S. Spiceris.

„Manau, prezidentas jau kurį laiką taip galvoja, remdamasis savo turimais tyrimais ir informacija“, – aiškino jis.

Nėra jokių viešų įrodymų dėl masiško neteisėto balsavimo pernai vykusiuose rinkimuose.

Jei šie kaltinimai būtų įrodyti, tai neabejotinai taptų vienu didžiausių politinių skandalų per JAV istoriją ir katastrofiškai pakirstų pasitikėjimą Amerikos demokratija.

S. Spiceris sakė, kad nepaisant įsitikinimo dėl masiško neteisėto balsavimo, prezidentas respublikonas neabejoja rinkimų rezultatais.

D.Trumpas per prezidento rinkimus gavo maždaug 2,9 mln. balsų mažiau už savo varžovę demokratę Hillary Clinton, tačiau jis laimėjo Rinkikų kolegijoje.

S. Spiceris sakė, kad tarp „tyrimų ir įrodymų“, kuriuos „žmonės“ pateikė D. Trumpui, buvo tyrimas, remiantis kuriuo, 14 proc. balsavusiųjų „nėra Amerikos piliečiai“.

D.Trumpas anksčiau citavo Pew tyrimo centro 2012 metų ataskaitą, kurioje buvo teigiama, kad daugiau nei „1,8 mln. mirusių asmenų yra rinkėjų sąrašuose“.

Toje ataskaitoje nebuvo pateikta įrodymų, kad kažkas balsavo šių asmenų vardu.

D.Trumpas taip pat citavo Senosios Dominijos universiteto tyrimą, kuriame teigiama, kad 14 proc. pilietybės neturinčių asmenų sakė, kad jie užsiregistravo balsuoti.

Šis tyrimas buvo atmestas dėl klaidingos metodikos – jame dalyvavo mažiau nei tūkstantis žmonių, be to, nenustatytas ryšis tarp užsiregistravusiųjų balsuoti ir iš tiesų balsavusių asmenų.

Paklaustas, ar Baltieji rūmai gali pradėti tyrimą dėl tokio didelio masto sukčiavimo, S. Spiceris atsakė: „Galbūt pradėsime“.

Paklaustas dar kartą, Baltųjų rūmų atstovas spaudai atsakė: „Viskas įmanoma“.

„Tyrimas nevyksta. Sakiau, jog tai įmanoma. Viskas įmanoma. Tai buvo hipotetinis klausimas“, – sakė jis.

S. Spiceris atsisakė komentuoti, kaip toks sukčiavimas galėtų paveikti demokratiją.