Atspindėdamas griežtą naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo poziciją Pekino atžvilgiu, Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos užtikrins, kad gintume savo interesus“ Pietų Kinijos jūroje.

„Jeigu tos salos iš tiesų yra tarptautiniuose vandenyse ir nepriklauso Kinijai, taip, mes pasirūpinsime, apginti tarptautinius interesus, kuriuos pažeidžia viena šalis“, – sakė jis.

Kinija teigia, kad jai priklauso didelė teritorija Pietų Kinijos jūroje, įskaitant ir teritorinius vandenis, į kuriuose pretenduoja ir kelios jos kaimynės.

Baracko Obamos prezidentavimo metu Vašingtonas laikėsi neutralios pozicijos dėl teisinio šioje teritorijoje esančiose salelių, rifų ir seklumų suvereniteto klausimo.

Tačiau ragindama šį klausimą spręsti laikantis tarptautinės teisės, JAV užtikrino laisvą judėjimą toje teritorijoje pasiųsdama patruliuoti laivus.

Praėjusią savaitę kandidatas į JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas davė suprasti, kad Vašingtono pozicija šiuo klausimu griežtės. Jis pareiškė, kad Kinija neteisėtai stato bazes ginčytinose salose.

„Ketiname Kinijai pasiųsti aiškų signalas, kad, pirma, statybos salose turi būti sustabdytos, o, antra, jūsų prieiga prie tų salų taip pat nebus leidžiama“, – sakė jis.

Toks R. Tillersono pasisakymas sukėlė nuogąstavimų dėl Vašingtono ir Pekino konfrontacijos.

Ir S. Spicers nieko nepasakė tokio, kas juos numalšintų.

Jis taip pat griežtai pasisakė dėl prekybos, grįždamas prie D. Trumpo rinkimų kampanijos metu išreikštų minčių, jog dabartinės taisyklės yra palankios į JAV eksportuojančioms kinų bendrovėms, ir esą dėl to amerikiečiai praranda darbus.

„Ne dvipusio eismo gatvė“

S. Spicerio teigimu, D. Trumpui yra žinoma, kad JAV bendrovėms reikia prieigos prie milžiniškos Kinijos rinkos, tačiau jis neketina taikstytis su tokia padėtimi.

„Daugeliu atvejų tai nėra dvipusio eismo gatvė“, – sakė S. Spiceris. – Iš tiesų yra labai daug Kinijos bendrovių ir verslininkų, kurie, kalbant atvirai, turi galimybę lengvai prieiti prie JAV rinkos ir čia parduoti savo prekes ir paslaugas.“

S. Spicer kalbėjo ir apie kliūtis, su kuriomis amerikiečių finansų ir bankų paslaugas teikiančios kompanijos susiduria norėdamos patekti į Kinijos rinką. Be to, JAV firmoms sunku Kinijoje apginti savo intelektinės nuosavybės teises.

D. Trumpas „supranta Kinijos rinką ir tai, kad mes norime įžengti į tą rinką. Tačiau jis taip pat pripažįsta, kad smarkiai nuogąstaujama dėl to, kaip su mumis elgiamasi Kinijos rinkoje, ir turime tai keisti“, sakė jis.

D. Trumpo patarėjai svarsto Kiniją paskelbti valiutų manipuliatore ar įvesti kiniškoms prekėms muitus, kad būtų sumažintas JAV prekybos su Kinija deficitas.