Atlikdamas vieną paskutinių darbų prieš palikdamas Baltuosius rūmus, B. Obama panaikino nuostatas, leidusias iš komunistinės Kubos išvykusiesiems ir į JAV teritoriją atvykusiems asmenims paspartintai gauti nuolatinio gyventojo statusą.

B. Obama sakė, kad šis žingsnis padės užtikrinti JAV imigracijos politikos nuoseklumą.

„Nelegaliai į JAV patekti bandantys ir reikalavimų, keliamų siekiant gauti humanitarinę pagalbą, neatitinkantys kubiečiai gali būti išsiųsti atgal, remiantis JAV teisės ir teisėsaugos prioritetais. Ši nuostata įsigalioja iškart“, - teigiama išplatintame pranešime.

Kubos vyriausybė ketvirtadienį pasveikino šį sprendimą, pavadindama jį svarbiu žingsniu į priekį dvišaliuose santykiuose.

Imigrantams iš Kubos JAV taikytos lengvatinės imigracijos sąlygos tūkstančius žmonių masino palikti salą. Tai Kuboje dar labiau padidino ekonominį sąstingį ir paskatino vadinamąjį protų nutekėjimą.

Tuo tarpu JAV auganti kubiečių kilmės amerikiečių populiacija tapo galinga politine, kultūrine ir ekonomine jėga.

Šiuo metu JAV gyvena 1,8 mln. kubiečių kilmės amerikiečių. Jų gretose yra ir du respublikonų partijos nariai, 2016 metais siekę užimti JAV prezidento postą - Marco Rubio ir Tedas Cruzas.