Anot laikraščio, šios įrodymais menkai tepagrįstos ataskaitos, kurioje sakoma, kad Maskva jau daug metų stengėsi megzti ryšius su D. Trumpu ir yra surinkusi jį kompromituojančios medžiagos, įskaitant keistą sekso vaizdo įrašą, šaltinis yra Londone įsikūrusi konsultacinė filma „Orbis Business Intelligence“.

Šį 35 puslapių dokumentą, kurį D. Trumpas vadino „suklastotomis žiniomis“ ir „netikrais dalykais“, parašė „Orbis“ direktorius Christopheris Steele'as, teigia „The Wall Street Journal“.

Laikraštis, remdamasis informuotais šaltiniais, nurodė, kad Ch. Steele, vadovaujantis „Orbis“ kartu su kitu direktoriumi Christopheriu Burrowsu, yra buvęs Britanijos žvalgybos karininkas.

„Orbis“ tinklapyje taip pat nurodoma, kad firma buvo „įkurta 2009 buvusių Britanijos žvalgybos profesionalų“.

JAV žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad minėtą dokumentą parengė buvęs Britanijos slaptosios žvalgybos tarnybos (MI-6) agentas.

„Dabartinė komanda remiasi didele valdybos lygio patirtimi vyriausybėje, daugiašalėje diplomatijoje ir tarptautiniame versle, kurdama klientų užsakytus sprendinius“, – rašoma „Orbis“ tinklapyje.

Minėtoje ataskaitoje sakoma, kad Rusijos žvalgybos tarnybos, veikiančios pagal prezidento Vladimiro Putino nurodymus, per 2016 metų JAV prezidento rinkimus stengėsi palaikyti D.Trumpą ir kenkti jo varžovei Hillary Clinton.

Pasak jo, D. Trumpo kampanijos darbuotojai palaikė reguliarius kontaktus su Rusijos pareigūnais ir tarpininkais.

Be to, dokumente sakoma, kad Maskva turi D. Trumpą kompromituojančios medžiagos ir gali kada nors ją panaudoti spausti būsimajam prezidentui.

Jokių šių teiginių įrodymų nebuvo pateikta, bet JAV žvalgyba, atlikusi atskirą tyrimą, irgi padarė išvadą, kad V. Putinas nurodė imtis veiksmų, kurie sustiprintų D. Trumpo pozicijas prieš H. Clinton.

Vienoje šios ataskaitos dalyje sakoma, kad D. Trumpo teisininkas Michaelas Cohenas susitikinėjo su rusais, bet šį teiginį D. Trumpo stovykla kategoriškai paneigė.

M. Cohenas antradienį pareiškė, kad niekada nesilankė Rusijoje arba Prahoje, kaip teigiama ataskaitoje.

JAV žiniasklaida antradienį pranešė, kad „Orbis“ ataskaita praeitais metais buvo perduota JAV žvalgybai, o jos analizė tapo pagrindu dviejų puslapių priedui prie įslaptintos ataskaitos apie Rusijos kišimąsi į Amerikos rinkimus.

Su šiais dokumentais D. Trumpas buvo supažindintas praeitą penktadienį.

Kol kas neaišku, apie kurias „Orbis“ ataskaitos dalis kalbama Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuro parengtoje dviejų puslapių santraukoje.

„Orbis“ į prašymus pakomentuoti kol kas neatsakė.

J. Clapperis: JAV žvalgybos bendruomenė nenutekino informacijos apie „Trumpo dosjė“

JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis trečiadienį sakė išrinktajam prezidentui Donaldui Trumpui esantis „smarkiai sunerimęs“ dėl nutekintų detalių apie pasitarimą saugumo klausimais, per kurį, kaip pranešama, buvo pateikta skandalingos, bet nepagrįstos medžiagos, susijusios su būsimuoju lyderiu.

Jamesas Clapperis

Amerikos žvalgybos vadovai praeitą savaitę pateikė D. Trumpui ir kadenciją baigiančiam prezidentui Barackui Obamai dviejų puslapių santrauką apie potencialiai keblumų galinčius sukelti, bet jokiais įrodymais nepagrįstus tvirtinimus, susijusius su Rusija, pranešė televizija CNN, dienraštis „The New York Times“ ir kiti leidiniai.

J. Clapperio pranešime sakoma, kad jis trečiadienį kalbėjosi su D.Trumpu apie nepagrįstus pranešimus, kad būsimojo prezidento padėjėjai neva susimokė su Kremliumi, siekdami laimėti JAV rinkimus, ir kad Rusija galbūt yra surinkusi D.Trumpą kompromituojančios informacijos.

„Šį vakarą turėjau galimybę pasikalbėti su išrinktuoju prezidentu Donaldu Trumpu ir aptarti pastaruosius žiniasklaidos pranešimus apie praeitą penktadienį įvykusį mūsų pasitarimą, – rašo J. Clapperis. – Išreiškiau didelį nerimą dėl spaudoje pasirodančios nutekintos informacijos, ir abu pritarėme, kad tai itin žalinga bei kenkia mūsų nacionaliniam saugumui.“

D.Trumpas per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją neigė skandalingus pareiškimus apie numanomus jo ryšius su Rusija ir užsipuolė JAV žvalgybos agentūras bei žiniasklaidą dėl šios nepatvirtintos informacijos paskelbimo.

Tačiau J. Clapperis sakė būsimam prezidentui abejojanti, ar nutekintos informacijos šaltinis galėjo būti pati žvalgybos bendruomenė.

„Pabrėžiau, kad šis dokumentas nėra JAV žvalgybos bendruomenės produktas ir kad nemanau, jog buvo nutekinta iš žvalgybos bendruomenės vidaus“, – sakė nacionalinės žvalgybos direktorius.

„Žvalgybos bendruomenė nepateikė jokių vertinimų, ar informacija tame dokumente yra patikima, ir mes niekaip ja nesirėmėme savose išvadose“, – pridūrė jis.