Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologo, Rytų Europos studijų centro direktoriaus Lino Kojalos teigimu, faktas, kad pažadas išvesti karius iš Afganistano taip ir nebuvo įgyvendintas, yra pavyzdys, kad B. Obamos užsienio politika nebuvo labai sėkminga. Taip pat problematiški santykiai išlieka ir su Vladimiro Putino Rusija.

„Šiandien kalbame apie santykius, kurie prilyginami Šaltajam karui. Pirmiausia, be abejo, dėl to, kas įvyko Rytų Ukrainoje, vėliau Sirijoje, kituos regionuose. Kitaip tariant, ambicijos, kad vis tik galėsime susikalbėti, rasime bendrą kalbą ir ekonomika pirmiausia skatins mūsų bendradarbiavimą, nebuvo pateisintos. Geras pavyzdys yra amerikiečių [karinė – LRT.lt] technika – 2013 metais ji iškeliavo iš Europos būtent B. Obamos sprendimu, o dabar, besibaigiant jo kadencijai, jis priverstas ją grąžinti atgal“, – pastebi politologas.

Anot L. Kojalos, susirūpinimą kelia B. Obamos valdymo periodu išaugusi rasinė neapykanta, ginklų laikymo teisės problemos, nelygybės klausimai.

„Socialinė atskirtis išlieka didelė, o tai buvo vienas iš B. Obamos, kaip ir apskritai visos demokratų partijos, pagrindinių pažadų – mažinti šią nelygybę, <...> įgyvendinti tai, ką mes vadiname amerikietiška svajone“, – sako politologas.