Šalto oro nepabūgę akcijos Kim Ir Seno aikštėje Pchenjane dalyviai į viršų kėlė sugniaužtus kumščius ir skandavo „tegyvuoja Kim Jong Unas“. Dalis laikė plakatus, kuriuose šlovinamas „pergalingas socializmo progresas“.

Kim Jong Unas Naujųjų metų proga pasakė ugningą pusvalandžio trukmės kalbą, kurią transliavo valstybinė televizija. Joje didžiausias dėmesys buvo skirtas Šiaurės Korėjos kaip branduolinės valstybės stiprėjimui. Šalies lyderis pranešė džiugią žinią apie baigiamąjį „tarpžemyninės balistinės raketos, galinčios pasiekti Jungtines Valstijas“, etapą.

„Žmonės Kim Jong Uno naujametinį kreipimąsi turėtų interpretuoti kaip paskatinimą gyventi ir stengtis“, – valstybinis transliuotojas KCNA cituoja vieną mitinge dalyvavusį valdančiosios partijos politiką.

Kim Jong Uno pareiškimas privertė sureaguoti JAV prezidentu išrinktąjį Donaldą Trumpą, kuris savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pažadėjo, esant reikalui, stabdyti Pchenjaną.

2016 metais Šiaurės Korėja atliko du branduolinius bandymus ir paleido ne vieną raketą. Pchenjanas tvirtina besigaminantis branduolinį ginklą, galintį pasiekti Jungtines Valstijas, todėl Vašingtonas, reaguodamas į galimą grėsmę, regione ėmė stiprinti priešraketinę gynybą.

Analitikų nuomonės, ar Šiaurės Korėjai lemta savo branduolines ambicijas paversti realybe, išsiskiria. Skepticizmą kursto faktas, kad kol kas Pchenjanui nepavyko sėkmingai išbandyti nė vienos tarpžemyninės balistinės raketos.

Naujametiniame kreipimesi Š. Korėjos diktatorius Kim Jong Unas prabilo ir apie savo kaip lyderio „trūkumus“ bei pažadėjo „iš visų jėgų stengtis“, kad Šiaurės Korėja klestėtų.