Kalbame apie paktą, kuriuo Vašingtonas ir Maskva pasižada vienas kitam „susilaikyti nuo bet kokio smurto, agresijos ir puolimo – tiek individualia tvarka, tiek kartu su kitais“, skelbia „Washington Post“.

D. Trumpas prabilo apie savo norą: „Noriu sutarti su Rusija“. Jis taip pat nori bendradarbiauti su Kremliumi pačiais įvairiausiais klausimais – pradedant jungtinėmis operacijomis kovoje su terorizmu, ypač su teroristine organizacija „Islamo valstybė“, ir baigiant branduolinės ginkluotės neplatinimu ir progresu derybose su Iranu ir Šiaurės Korėja.

V. Putinui neduoda ramybės NATO. Jis labiausiai už viską norėtų tam tikra prasme kontroliuoti ir varžyti Aljanso veiksmus prie Rusijos sienų. Tai, kad pats naujasis JAV prezidentas D. Trumpas gana neigiamai atsiliepia apie NATO – būtent tai, ko reikia V. Putinui, norinčiam sutrukdyti Vakarų ekspansiją Rytų Europoje. Kvapą gniaužiančios ir ekonominio bendradarbiavimo galimybės, kurios taptų įmanomos sudarius tokią sąjungą. Jungtinių Valstijų ir Rusijos santykių šiltėjimas būtų naudingas tiek V. Putino, tiek D. Trumpo politiniams interesams.

D. Trumpo ir V. Putino susitarimas tikrai nebūtų precedento neturintis žingsnis. Pasaulis jau kartą matė, kaip šie du aršūs priešininkai sudaro sąjungą, nors aljansas, kuriame dalyvavo Rusijos pirmtakė, pasirodė ne itin sėkmingas.

Tai vyko dar 1939 metais, ne už kalnų buvo karas. Vokietija ir Sovietų Sąjunga – mirtinos priešės – pasirašė susitarimą, po kuriuo savo parašus padėjo užsienio reikalų ministrai Joachimas von Ribbentropas ir Viačeslavas Molotovas. Remiantis susitarimu, šalys įsipareigojo ateinančius 10 metų vengti karo grėsmės ir susilaikyti nuo bet „kokių prievartos apraiškų ir agresyvių veiksmų“.

Buvo sudarytas ir papildomas paktas, kuriuo vokiečiai ir rusai susitarė pasidalinti Lenkiją ir suteikė Sovietų Sąjungai veiksmų laisvę Rytų Europoje ir Baltijos šalyse. Mainais Vokietija gavo leidimą laisvai tvarkytis Lietuvoje. Viskas baigėsi tuo, kad pasaulis, kuriam tokia sutartis pasirodė nepriimtina, pradėjo kariauti. Stalino ir Hitlerio paktas atvedė prie Antrojo pasaulinio karo – paties kruviniausio globalaus konflikto istorijoje.

Ar nenutiks kartais taip, jog broliška D. Trumpo ir V. Putino draugystė, jų valdžios ir įtakos troškulys, mus nuves ten, kur tikrai nenorėtume atsidurti?