„Islamo valstybė“ išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „Islamo valstybės“ „karys“ įvykdė ataką prieš krikščionis, šventusius šventę, kuriai nepritaria džihadistai.

Socialiniuose tinkluose išplatintame su IS siejamos naujienų agentūros „Amaq“ pareiškime sakoma, kad vienas „kalifato karių“ įvykdė ataką klube „Reina“ didžiausiame Turkijos mieste, kur „kur krikščionys linksminosi per savo pagonišką šventę“.

Pranešime sakoma, kad užpuolikas šaudė iš automato „keršydamas už Dievo religiją, vykdydamas įsakymus“, duotus IS lyderio Abu Bakro al Baghdadi.

Grupuotė Turkiją įvardijo kaip „kryžiaus tarnaitę“.

Stambule dėl kruvinos atakos naktiniame klube areštuoti aštuoni žmonės

Stambulo kovos su terorizmu policija pirmadienį sulaikė aštuonis žmones, galbūt susiję su Naujųjų metų naktį šio Turkijos miesto naktiniame klube įvykdytu išpuoliu, per kurį buvo nušauti 39 žmonės.

Atsakomybę už tą ataką prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Naujienų agentūra „Dogan“ pranešė, kad pirmus įtariamuosius dėl kruvinos atakos sulaikiusi policija tęsia operacijas.

Manoma, kad įtariamas atakos vykdytojas tebėra laisvėje.

Svarbiausi faktai:

- Viename prašmatniausių Stambulo naktinių klubų įvykdyta teroro ataka;

- Užpuolikas buvo vienas ir įėjęs į klubą pradėjo šaudyti, iš įvykio vietos užpuolikas pasišalino, policija vis dar jo ieško;

-Atakos metu žuvo 38 – 27 užsieniečiai ir 11 turkų. Vieno žuvusiojo tapatybė dar nenustatyta.
Dar 65 žmonės buvo gydomi ligoninėje;

-Atsakomybę dėl išpuolio prisiėmė „Islamo valstybė“;

Vis dar ieškoma Stambulo naktiniame klube išpuolį surengusio ginkluoto vyro. Turkijai švenčiant Naujųjų metų pradžią, užpuolikas naktiniame klube pražudė 39 žmones, ligoninėse gydomi mažiausiai 69 žmonės, trys iš jų yra sunkios būklės, informuoja BBC.

Nežinomos tapatybės užpuolikas sekmadienį pradėjo šaudyti naktiniame klube „Reina“. Tvyrant chaosui, žudikui pavyko pasprukti.

Ataka

Užpuolikas prie įėjimo į vieną prašmatniausių miesto naktinių klubų nušovė policininką ir civilį, o tada siautėjo viduje, sakė pareigūnai.

Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas sakė, kad tai buvo „teroro ataka“ – naujausia iš daugelio Turkijoje pastaruoju metų įvykdytų atakų, dėl kurių kaltinami kurdų kovotojai bei IS džihadistai.

Vieta

Ataka įvykdyta prašmatniame klube „Reina“ Bosforo sąsiaurio pakrantėje, europinėje miesto dalyje, Ortakiojaus rajone.

Pranešama, kad tame elitiniame klube, kuris garsėja dar ir tuo, kad į jį sunku patekti, nes apsaugininkai įleidžia tik geriausiai apsirengusius žmones, atakos metu buvo mažiausiai 700 lankytojų, kurie vos prieš valandą sutiko Naujuosius metus.

Televizijos reportažuose buvo matyti klubo lankytojai, tarp jų – vyrai su kostiumais ir moterys su kokteilinėmis suknelėmis, ištikti šoko ir einantys iš klubo.

Ataka išprovokavo masinę paniką, kai kurie žmonės gelbėdamiesi nuo kulkų šoko į Bosforo vandenis. Gelbėtojai vėliau stengėsi juos ištraukti.

Aukos

Žuvo 39 žmonės, dar 65 gydomi ligoninėje, sakė vidaus reikalų ministras S. Soylu. Keturių sužeistųjų būklė yra sunki.

Tapatybė nustatyta 20 nužudytųjų: 15 užsieniečių ir penki turkai.

Jordanijos užsienio reikalų ministerija, anot oficialiosios naujienų agentūros „Petra“, sakė, kad tarp nukentėjusiųjų Stambule šios šalies piliečių yra trys negyvi ir keturi sužeisti.

Tuniso užsienio reikalų ministerija feisbuke mini du žuvusius tunisiečius, pasak medikų, tai – vienas verslininkas ir jo žmona.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad sužeisti trys prancūzai, o Izraelio vyriausybė nurodė, kad nužudyta viena izraelietė, dar kita – sužeista.

Belgijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad žuvo vienas asmuo, turėjęs dvigubą, Belgijos ir Turkijos, pilietybę.

Turkijos šeimos ministrė Fatma Betul Sayan Kaya sakė, kad dauguma sužeistųjų yra užsieniečiai; kai kurie jų yra iš Saudo Arabijos, Maroko, Libano ir Libijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)