Nežinomos tapatybės užpuolikas sekmadienį pradėjo šaudyti naktiniame klube „Reina“. Tvyrant chaosui, žudikui pavyko pasprukti.

Išpuolio motyvas nėra žinomas, tačiau įtarimai krinta „Islamo valstybės“ (IS) grupuotei, jau susietai su mažiausiai dviem teroristiniais išpuoliais praėjusiais metais Turkijoje.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad tokios grupuotės siekia „sukelti chaosą“.

„Jie bando demoralizuoti mūsų žmones ir destabilizuoti mūsų šalį“, – teigė Turkijos lyderis.

Uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK) atsiribojo nuo žudynių. Muratas Karayilanas sakė, kad jie niekados nepultų nekaltų civilių.

Kiek anksčiau vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu patvirtino, kad ieškoma išpuolį įvykdžiusio teroristo. Kol dar ieškoma žudiko, jau įvyko pirmosios nužudytųjų laidotuvės.

Remiantis Anatolijos naujienų agentūros duomenimis, didžioji dalis per išpuolį žuvusių žmonių yra užsieniečiai, išpuolis truko septynias minutes. Tarp žuvusiųjų yra Izraelio, Prancūzijos, Tuniso, Libano, Indijos, Belgijos, Jordanijos ir Saudo Arabijos piliečiai.

Aiškėja vis daugiau detalių apie žudynes. Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau patvirtino, kad per ataką taip pat žuvo ir kanadietis. Tarp sužeistųjų – JAV verslininkas Williamas Jacobas Raakas iš Delavero.

Šis naktinis klubas, įsikūręs ant Bosforo sąsiaurio kranto, yra viena prabangiausių žmonių susibūrimo vietų Stambule. Klubas populiarus tarp užsieniečių, dažnai apsilanko dainininkai ir sporto žvaigždės.

Tarp pirmųjų žuvusiųjų – prie durų stovėjęs apsaugininkas Fatihas Cakmakas. Anot žuvusiojo brolio, F. Cakmakui pavyko pasprukti iš išpuolio prieš tris savaites. F. Cakmakas dirbo kurdų kovotojams surengus išpuolį netoli futbolo stadiono, žuvo 44 žmonės, didžioji dalis aukų – policininkai.

Per Naujųjų sutikimą Stambule surengto išpuolio aukomis tapo 12 šalių gyventojai

Abisas Rizvi sukūrė Bolivudo veiksmo filmą apie tigrus. Leanne Nasser užsispyrė atvykti iš Izraelio, nors jos tėvas nerimavo dėl jos saugumo. Verslininkas Haykalas Mousallemas atvyko iš Libano kartu su savo žmona sutikti čia Naujųjų. Čia taip pat šventė ir Nawrasas Assafas, kuriam priklausė baras Jordanijoje.

Tai tik keturi žmonės iš 39 aukų, kurių pareikalavo ankstų sekmadienio, sausio 1-osios, rytą Stambulo naktiniame klube ant Bosforo kranto šūvius paleidusio vyro išpuolis. Jis šaudė į čia Naujuosius metus šventusius žmones.

Netgi baigiantis metams, per kuriuos Turkijoje bandyta surengti perversmą, įvykdyta diplomato žmogžudystė ir surengta daugybė teroro išpuolių, naktinis klubas „Reina“ vis dar buvo gaudžianti oazė, kurioje dažnai lankėsi ne tik turkai, bet ir užsieniečiai, dažniausiai atvykstantys iš Artimųjų Rytų ir Pietų Azijos.

Lankytojai buvo įvairiausių tautybių ir religijų. Tai, kas juos siejo, buvo noras gerai atrodyti ir pasilinksminti, taip pat galimybė sau leisti brangų vakarojimą mieste.

Pasak pusiau oficialios naujienų agentūros „Anadolu“, mažiausiai 25 iš nužudytųjų buvo užsieniečiai. Kaip teigiama naujienų ir vyriausybės pranešimuose, tarp žuvusiųjų yra Belgijos, Kanados, Prancūzijos, Indijos, Irako, Izraelio, Jordanijos, Libano, Libijos, Saudo Arabijos ir Tuniso piliečiai.

Iš dalies dėl informacijos ribojimo iškart po sekmadienį įvykdyto išpuolio buvo labai mažai žinių apie žuvusius turkus. Tėra žinoma, kad tarp jų yra jaunas policininkas ir kelionių agentas.

Bolivudo prodiuserio A. Rizvi mirtį patvirtino Indijos užsienio reikalų ministrė Sushma Swaraj, sakiusi, kad ji organizavo jo šeimos kelionę į Turkiją.

„Mūsų širdis kraujuoja“

Tragedijos liudininkai pasakojo apie paniką ir mirties siautėjimą klube, laikomame vienu prašmatniausių Stambule.

„Kai mes ruošėmės atsisėsti, prie durų pakilo daug dulkių ir dūmų. Pasigirdo šūviai, – naujienų agentūrai AFP sakė futbolininkas profesionalas Sefa Boydasas. – Žmonės lipo vieni per kitus.“

Italas turistas Maximilienas sakė: „Šiandien atėjome čia maloniai praleisti laiko, bet staiga viskas virto chaosu ir siaubo naktimi.“

Televizijos reportažuose matėsi šventiškai apsirengę žmonės – kostiumus vilkintys vyrai ir kokteilines sukneles dėvinčios moterys – išeinantys iš išpuolio taikiniu tapusio klubo apimti siaubo.

Albert'as Farhatas pasakojo Libano televizijai LBCI apie momentą, kai klube prasidėjo ataka.

„Apie 1 val. 15 min. (vietos ir Lietuvos laiku) išgirdom šaudant iš kalašnikovo. Pagalvojom, kad galbūt kokie nors žmonės per daug išgėrė ir susimušė, bet tuomet žmonės pradėjo griūti ant žemės“, – sakė A. Farhatas.

Prie „Reina“ žmonės dėjo žvakeles ir gėles, o klubo „Facebook“ klubo paskyros viršelio nuotrauka buvo pakeista juodu gedulo stačiakampiu.

„Mūsų širdis kraujuoja“, – parašė klubo savininkas Mehmetas Kocarslanas

Šis išpuolis atgaivino prisiminimus apie 2015 metų lapkričio atakas Paryžiuje, kai džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai per virtinę sprogdinimų ir šaudynių Prancūzijos sostinėje nužudė 130 žmonių, iš jų 90 – koncertų salėje „Bataclan“.

Aiškėja detalės

Premjeras Binali Yildirimas sakė, kad užpuolikas po atakos išsmuko nepastebėtas ir tebėra laisvėje. Jis neigė ankstesnius pranešimus, esą ekstremistas buvo persirengęs Kalėdų seneliu.

Užpuolikas „paliko ginklą ir išėjo iš incidento vietos, – premjeras aiškino žurnalistams Stambule. – Jis buvo ginkluotas teroristas.“

Vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu sakė, kad užpuolikas atvyko automatą paslėpęs po paltu, bet vėliau išėjo iš klubo vilkėdamas kitus drabužius.

Policija ir žvalgybos tarnybos pradeda dėlioti į krūvą šios atakos detales, o visuomenė apie jas bus informuota artimiausiu laiku, pažymėjo B.Yildirimas.

Vis dėlto premjeras neapkaltino jokios konkrečios grupuotės, o nei viena iš jų iki šiol neprisiėmė atsakomybės.

Naujienų agentūrai „Firat“, laikoma artima uždraustai Kurdistano darbininkų partijai (PKK), citavo šio judėjimo lyderį Muratą Karayilaną, kuris sakė, kad jokios kurdų pajėgos nėra susijusios su išpuoliu klube „Reina“.

Valstybinė Anatolijos naujienų agentūra savo ruožtu citavo šaltinius Teisingumo ministerijoje, sakiusius, kad jau atpažintos 38 šios atakos aukos – 27 užsieniečiai ir 11 turkų. Vieno žuvusiojo tapatybė dar nenustatyta.

Dar 65 žmonės buvo gydomi ligoninėje.

Vienas išsigelbėjęs libanietis Francois al Asmaras pasakojo stebuklingai likęs gyvas.

„Mane išgelbėjo pasas, kurį nešiojausi prie širdies“, – vyras sakė Libano televizijai.

„Niekšiška“ ataka

„Reina“ yra populiarus tarp turtingų užsieniečių, o tarp žuvusiųjų ir sužeistųjų buvo arabų – Saudo Arabijos, Jordanijos, Irako ir Tuniso piliečių.

Prancūzija nurodė, kad viena Tuniso ir Prancūzijos pilietybę turėjusi moteris žuvo kartu savo vyru tunisiečiu, o Indija paskelbė netekusi dviejų savo piliečių.

Izraelio užsienio reikalų ministerija, kad viena iš aukų buvo 18-metė izraelietė arabė Lian Nasser.

Kanados premjeras Justinas Trudeau patvirtino, kad žuvo viena kanadietė, o Rusijos naujienų agentūra TASS pranešė, kad tarp žuvusiųjų buvo viena rusė.

Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas sakė, kad užpuolikas „taikėsi į nekaltus žmonės, kurie tebuvo čia atvykę švęsti Naujųjų metų ir linksmintis“.

Ši ataka patvirtino nuogąstavimus, kad Naujųjų metų sutiktuvės gali tapti viliojančiu taikiniu ekstremistams.

Pasaulio didžiuosiuose miestuose, tarp jų Sidnėjuje, Paryžiuje, Rio de Žaneire ir Londone buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, o Stambule budėjo mažiausiai 17 tūkst. policininkų. Kaip praneša televizija, dalis šių pareigūnų buvo persirengę Kalėdų seneliais arba gatvės prekeiviais.

Pasaulio lyderiai pasmerkė ataką Stambule, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad „sunku įsivaizduoti labiau cinišką nusikaltimą negu civilių žudynės per Naujųjų metų šventę“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel irgi piktinosi šia „nežmoniška, niekšiška ataka prieš žmones, norėjusius švęsti“. Popiežius Pranciškus pasmerkė šaudynes Stambule savo naujametiniame kreipimesi.