Anot oficialios Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės, visi Rusijai nepalankūs JAV veiksmai, kurių bus imamasi siekiant išaiškinti per 2016-ųjų metų JAV prezidento rinkimus kibernetinėje erdvėje vykusius įsilaužimus, neabejotinai sulauks atitinkamo atsako.

Ministerijos atstovės Marijos Zacharovos teigimu, atitinkami veiksmai bus inicijuojami ir reaguojant į nurodymus išvykti iš šalies. Išsamiau M. Zacharova šio teiginio nepakomentavo.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas korespondentams pasakė, kad jokios alternatyvos atsakomiesiems veiksmams nėra, ir pridūrė, kad prezidentas V. Putinas neketina priimti skubaus sprendimo.

Kad Rusija visgi žengia konkrečius žingsnius, paaiškėjo dar ketvirtadienį, kai atsakingieji Rusijos pareigūnai nurodė uždaryti Maskvoje veikiančią mokyklą „Anglo-American School of Moscow“. Taigi, vykdant vyriausybės įsakymą buvo uždaryta mokymo įstaiga, kurioje mokosi Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Kanados ambasadų darbuotojų vaikai.

Pagal nurodymą buvo uždaryti ir netoli Maskvos esantys JAV ambasados poilsio namai.

Netrukus po administracijos išplatinto pranešimo, socialiniame tinkle „Tiwitter“ pasirodė iš Jungtinėje Karalystėje veikiančios Rusijos ambasados atsiųsta žinutė, kurioje Baracko Obamos veiksmai buvo pavadinti Šaltojo karo deja vu, o jo administracija apibūdinta kaip nesėkminga

Neigia, kad mokyklos uždarymas – tai atsakas

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pranešė, kad Rusijos valdžia nedavė nurodymo uždaryti Maskvoje veikiančią iš Didžiosios Britanijos Ir JAV atvykusiems vaikams skirtą mokyklą. Anot jos, tokių veiksmų, kaip reakcijos į JAV paskelbtas Rusijai taikytinas sankcijas, nebuvo imtasi.

„Informacija apie Maskvoje esančios mokyklos uždarymą yra klaidinga“, – sakė M. Zacharova.

Ministerijos atstovė pridūrė, kad apie tai, kokių žingsnių bus imtasi reaguojant į JAV paskelbtas sankcijas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praneš atskirai.

Kremlius: naujos sankcijos JAV ir Rusijos santykius perkelia į žemesnį lygį

Naujos JAV sankcijos Rusijai reiškia abiejų šalių santykių perkėlimą į žemesnį lygį, pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tai jis pareiškė komentuodamas Vašingtono sprendimą įvesti virtinę diplomatinių ir ekonominių sankcijų Rusijai už jos kišimąsi Amerikos prezidento rinkimų procesą.

Paklaustas, ar naujos JAV sankcijos Rusijai reiškia abiejų šalių „santykių nuleidimą“ į žemesnį lygį, D. Peskovas sakė: „Žinoma, kad reiškia“.

„Dar daugiau, didžiausią suglumimą kelia faktas, kad štai tokių veiksmų, tokio griaunamojo, destruktyvaus pobūdžio ... imasi administracija, kuriai jau tuoj tuoj trauktis. Tai, be abejo, atrodo kaip absoliučiai neprognozuojama agresijos apraiška“, – pažymėjo Kremliaus atstovas.

Tuo tarpu kai kurie įtakingi JAV Kongreso nariai pareiškė manantys, kad Baracko Obamos Rusijai įvestos naujos sankcijos už kibernetines atakas yra nepakankamos, ir ragina pagalvoti apie jų griežtinimą.

Respublikonų senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas naująsias sankcijas pavadino „maža kaina, kurią sumokės Rusija“. Jie pažadėjo „vadovauti pastangoms Kongrese dėl griežtesnių sankcijų įvedimo“.

Atstovų Rūmų narys demokratas Adamas Schiffas savo ruožtu pareiškė, jog „ateityje visai gali prireikti platesnio sankcijų spektro, kad Rusija būtų įtikinta nesikišti“ į Amerikos vidaus reikalus.

„Sankcijos Rusijai, apie kurias šiandien paskelbė, tai tik simbolinis žingsnis. Prezidentui derėtų kitą savaitę kreiptis į Kongresą per uždarą pasitarimą ir nustatyti kursą į iš tikrųjų rimtas sankcijas“, – mano kitas Atstovų Rūmų narys demokratas, Užsienio reikalų komitete dirbantis Bradley Shermanas.

Įvestos sankcijos yra „tik būtinų veiksmų pradžia reaguojant į Rusijos kibernetines atakas“ prieš JAV, sakė demokratų senatorius Richardas Blumenthalis, kurio komentaras buvo paskelbtas Senato interneto svetainėje.

Pasak jo, „gyvybiškai būtina suformuoti specialų tyrimų komitetą“ ir „nustatyti visą Rusijos agresijos mastą“.

„(Donaldo) Trumpo administracijos atsakomybė bus griežtas šių sankcijų vykdymas“, – pabrėžė Richardas Blumenthalis.

Respublikonų senatorius Marco Rubio, kuris šiemet kėlė savo kandidatūrą į JAV prezidento postą, bet pasitraukė gimtojoje Floridoje pralaimėjęs partijos pirminius rinkimus, pareiškė, jog V. Putinas „taip išdrąsėjo, kad leidžia persekioti amerikiečių personalą Rusijoje ir bando pakirsti mūsų demokratiją kišdamasis į rinkimus“.

M. Rubio pažymėjo, kad Kongrese dirbantiems abiejų partijų žmonėms dera „stiprinti įvestas sankcijas“ ir „nuodugniai ištirti Rusijos pastangas pakirsti JAV“.