J. Kerry trečiadienį primygtinai siūlė, kad Izraelis ir būsimoji Palestina sudarytų dvi valstybes teritorijoje, kuri būtų padalinta pagal būklę iki 1967 metų Šešių dienų karo.

Savo kalboje apie įšaldytą taikos Artimuosiuose Rytuose procesą J. Kerry sakė, kad žemės galėtų būti „ekvivalentiškai mainomos“, patikslinta siena, bet tai turi būti daroma tik abipusiu sutarimu.

Jis tvirtino, kad Jeruzalė galėtų būti pripažinta abiejų valstybių sostine, ir Izraelio žydų valstybe nepripažįstančios šalys turėtų tai taip pat pripažinti.

„Tik izraeliečiams ir palestiniečiams tenka šis sunkus pasirinkimas, bet mes visi galime padėti“, – sakė J. Kerry, dėstydamas Jungtinių Valstijų rekomendacijas taikos pastangoms atgaivinti.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu netruko atsakyti J. Kerry, teigdamas, kad ši jo kalba buvo nukreipta prieš Izraelį.

„Daugiau nei valandą J. Kerry kalbėjo apie nausėdijas ir tik vos užsiminė apie konflikto šaknis – Palestinos nepritarimą žydų valstybei jokiose ribose“, – sakė B. Netanyahu.

Jis taip pat išreiškė paramą būsimojo JAV prezidento D. Trumpo administracijai, sakydamas, kad „Izraelis laukia, kol galės dirbti su D. Trumpu, kad sušvelnintų rezoliucijos padarytą žalą ir galiausiai panaikinti ją“, – sakė B. Netanyahu.

Paaiškindamas, kodėl praėjusią savaitę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje JAV nevetavo rezoliucijos dėl žydų nausėdijų plėtros, J. Kerry pasakė: „Balsavimas JT buvo susijęs su dviejų valstybių sprendinio išsaugojimu“.

„Štai už ką mes stovime – už Izraelio, žydų ir demokratinės valstybės, ateitį, taikiai ir saugiai sugyvenančios su savo kaimynais“, – sakė jis.

„Dviejų valstybių sprendinys yra vienintelis būdas pasiekti tikrą ir ilgalaikę taiką tarp izraeliečių ir palestiniečių“, – sakė J.Kerry, bet perspėjo, kad šiam sprendiniui yra kilęs didelis pavojus“.

Kaip informuoja CNN, J. Kerry pakvietė Izraelį ir Palestiną žengti reikiamus žingsnius, parodančius jų įsipareigojimų dviejų valstybių susitarimui rimtumą. Tarp tokių žingsių – Oslo susitarimų laikymąsis.

Jis atmetė galimybę, kad JAV diktuos taikos sąlygas JT Saugumo Taryboje ar tai, jog JAV pripažins Palestinos valstybę be derybose pasiekto susitarimo.

Valstybės sekretoriaus pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai JAV ir Izraelio santykiai yra paaštrėję dėl priimtos Jungtinių Tautų rezoliucijos, kuria reikalaujama Izraelio nedelsiant sustabdyti palestiniečių teritorijose esančių žydų nausėdijų plėtrą.

J. Kerry savo kalboje tikino, kad dabartinė JAV administracija yra tvirtai įsipareigojusi Izraeliui.

„Nei viena Amerikos administracija nenuveikė daugiau Izraelio saugumo labui nei Baracko Obamos administracija“, – tvirtino jis.

J. Kerry trečiadienį išdėstyta taikos Artimuosiuose Rytuose vizija greičiausiai ilgai netruks: po mažiau nei mėnesio B. Obamos administracija baigs darbą ir prezidento pareigas pradės eiti respublikonas Donaldas Trumpas.

Jis jau pranešė apie radikalius pokyčius JAV ir Izraelio santykiuose.

Trečiadienį ryte pasirodė du D. Trumpo įrašai iš „Twitter“, kuriuose jis teigė: „Negalime leisti, kad su Izraeliu ir toliau būtų elgiamasi visiška paniekinamai ir nepagarbiai. Jie turėjo draugų JAV, bet... nebeturi. Pabaigos pradžia buvo siaubingas susitarimas su Iranu, o dabar – šitai (JT). Izraeli, išlik tvirtas, sausio 20-oji sparčiai artėja!“.

Izraelio premjeras B. Netanyahu netrukus atsakė į šią D. Trumpo žinutę „Twitter“, padėkodamas išrinktajam JAV prezidentui už „šiltą draugystę“ ir „aiškią paramą“.