Dėl naujausių paliaubų buvo susitarta padedant Europos stebėtojams, po kovų suintensyvėjimo, kuris šią savaitę pareikalavo aštuonių Ukrainos karių gyvybių.

Paliaubos turėjo įsigalioti šeštadienį 0 val. (ir Lietuvos laiku) ir turi galioti bent jau šį švenčių sezoną.

Žinią apie paliaubas iškart pasveikino Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, kuris tai pavadino ženklu, kad kraujuojanti jo šalis yra kelyje į ilgalaikę taiką.

„Tikiuosi, kad šių priemonių, kurių imamasi Naujųjų metų ir Kalėdų švenčių išvakarėse, dėka ugnies nutraukimas Rytų Ukrainoje bus ilgalaikis“, – sakoma P. Porošenkos pareiškime.

Ortodoksų Kalėdos buvusiose sovietinėse respublikose švenčiamos sausio 7 dieną.

Ukrainoje periodiškai būdavo skelbiamos paliaubos, tačiau jas visuomet nutraukdavo atsinaujinantys kovos veiksmai, jau pareikalavę beveik 10 tūkst. gyvybių.

Naujos paliaubos buvo paskelbtos Alexanderui Hugui iš Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) ketvirtadienį perspėjus dėl „didžiulio smurto suintensyvėjimo“.

A. Hugas sakė, kad jo organizacija pastarosiomis savaitėmis užregistravo 2014 metų vasarį paskelbtų paliaubų pažeidimų pagausėjimą 75-iais procentais.

A. Hugas, ESBO Specialiosios stebėsenos misijos Ukrainai vadovo pavaduotojas, pridūrė, kad žlugusiu 2015 metų vasario taikos susitarimu draudžiamas sunkiosios ginkluotės naudojimas išaugo 300 procentų.

Kijevas ir prorusiški separatistai dėl panašių paliaubų švenčių laikotarpiu buvo susitarę ir pernai. Jos truko kelias savaites, bet paskui kovos pamažu atsinaujino ir vasarą įvyko virtinė kruvinų mūšių.

Praėjusį kartą dėl paliaubų konflikto šalys susitarė rugsėjo 1 dieną ir iki šio mėnesio jos iš esmės laikėsi.