A. Amri į Vokietiją atvyko 2015-ųjų liepą, o prieš tai, italų žiniasklaidos pranešimais, ketverius metus praleido Italijoje. Jis į Italiją atvyko 2011 metais. Čia tunisietis dėl padegimo vienoje mokykloje buvo nuteistas ketverius metus kalėti.

Taip pat primenama, kad dėl A. Amri kylantys įtarimai yra beveik neabejotini.

„Jei kur nors pamatysite ieškomą asmenį, praneškite apie tai policijai. Nerizikuokite savo saugumu – šis asmuo gali būti agresyvus ir turėti ginklą“, – rašoma pranešime.

Laikraštis „Die Welt", remdamasis Italijos vyriausybės šaltiniai, rašo, kad A. Amri 2011-aisiais buvo suimtas Belpaso vietovėje netoli Sicilijos sostinės Katanijos. Bausmę jis atliko Katanijos ir Palermo kalinimo įstaigose. 2015 metų gegužę vyras buvo perkeltas į Kaltanisetą, kur laukė išsiuntimo. Po kelių savaičių jis buvo paleistas ir išvyko į Vokietiją.

Vokietijos tarnybos pastaraisiais mėnesiais tyrė informaciją dėl vyro pavojingumo. Pasak Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vidaus reikalų ministro Ralfo Jaegerio, buvo įtariama, kad jis „ruošė sunkų valstybei pavojų keliantį nusikaltimą". Tyrimą tada perėmė Berlyno generalinė prokuratūra.

Jos duomenimis, A. Amri nuo kovo iki rugsėjo buvo stebimas. Būta informacijos, kad jis norėjo įsigyti automatinių ginklų - „galbūt, kad vėliau su kitais nusikaltėliais įvykdytų išpuolį", pareiškė prokuratūra. Tačiau įtarimai esą nepasitvirtino ir todėl „nebuvo pagrindo" toliau jo stebėti.

Šią vasarą buvo atmestas A. Amri prieglobsčio prašymas. Tačiau, anot T. Jėgerio, jis nebuvo išsiųstas, nes neturėjo galiojančių dokumentų, o Tunisas pradžioje neigė, kad jis yra šalies pilietis. Išsiuntimo procesas galiausiai žlugo, nes iš Tuniso nebuvo gautas laikinas pasas. Tuniso žinybos jį perdavė tik trečiadienį, pridūrė R. Jėgeris.

Tuniso kovos su terorizmu tyrėjai apklausė įtariamojo šeimą jo gimtinėje. A. Amri Tunise buvo kelis kartus suimtas dėl su narkotikais susijusių nusikaltimų. 2011 metais jis iš Tuniso pasiekė Italiją.

Per išpuolį Kalėdų mugėje Berlyne pirmadienį žuvo 12 žmonių ir beveik 50 buvo sužeista.

D. Trumpas: kruvinas išpuolis Berlyne yra „ataka prieš žmoniškumą“

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė, kad išpuolis Vokietijos sostinės kalėdinėje mugėje, kur sunkvežimis mirtinai sužalojo 12 žmonių, buvo „ataka prieš žmoniškumą ir tai turi liautis“.

Jis taip pat užsiminė, jog gali įgyvendinti rinkimų kampanijos metu duotą pažadą laikinai uždrausti įvažiuoti į Jungtines Valstijas musulmonams.

„Žinote mano planus. Visada būnu teisus, 100 procentų teisus“, – sakė D.Trumpas, paklaustas, ar ataka Berlyne paskatino jį persvarstyti tą pasiūlymą.

„Tai, kas vyksta, yra gėdinga“, – pridūrė jis.

Nekilnojamojo turto magnatas per respublikonų pirminius rinkimus pasiūlė uždrausti musulmonams atvykti į šalį ir dėl to sulaukė aštrios kritikos ne tik iš demokratų, bet ir iš savo partijos narių.

Vėliau jis šiek tiek pakeitė savo retoriką ir siūlė tik laikinai neįsileisti musulmonų iš tam tikrų neįvardytų šalių, siejamų su terorizmu.

Trečiadienį D.Trumpo atstovas spaudai Jasonas Milleris, paprašytas pakomentuoti išrinktojo prezidento poziciją, sakė, kad jo planai „gali nuliūdinti tuos, kurie slepia savo galvas politinio korektiškumo smėlyje“.

„Išrinktasis prezidentas aiškiai pasakė, kad sustabdysime priėmimą iš tų valstybių, kuriose išplitęs terorizmas, ir taikysime griežtas saugumo patikrinimo procedūras norintiems atvykti, kad apsaugotume amerikiečius“, – sakė J. Milleris.

Tačiau jis atsisakė komentuoti, ar D.Trumpas gali siekti visiškai uždrausti musulmonams atvykti Jungtines Valstijas. Toks siūlymas tebėra D.Trumpo kampanijos tinklalapyje.

Už pirmadienio ataką Berlyne atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“. Per šį išpuolį žuvo 12 žmonių, o dar 48 buvo sužeisti.

Trečiadienį Vokietijos pareigūnai paskelbė, kad dėl šio išpuolio ieškomas 24 metų tunisietis Anis Amri . Už informaciją, kuri padėtų jį sulaikyti, buvo pažadėta 100 tūkst. eurų premija.

„Neapykantos pamokslininkai“

Laikraštis „Bild“ pranešė, kad A.Amri ne kartą bendravo su islamistų „neapykantos pamokslininkais“, tarp jų – irakiečiu Ahmadu Abdelazzizu A., pravarde Abu Walaa, kuris vėliau buvo areštuotas ir apkaltintas parama IS.

A. Amri ieškojo žmonių, kurie prisidėtų prie jo vykdant ataką gal net 2016 metų pavasarį, ir kartą bandė nusipirkti pistoletą iš slapta veikusio policininko, laikraščiui sakė vienas tyrėjas.

A. Amri naudojosi skirtingais vardais keliaudamas po Vokietijos žemes, „bet, matyt, niekada nepakakdavo įrodymų jam areštuoti“, nurodė šaltinis.

A. Amri šeima gyvena Tuniso centriniame regione esančioje Ueslatijoje netoli islamo šventojo miesto Kairuano, kuris po 2011 metų revoliucijos, nuvertusios ilgametį diktatorių Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali, kuriam laikui buvo tapęs orientavimąsį į ankstyvuosius musulmonų bendruomenės laikus propaguojančių salafitų bastionu.

Vienas Tuniso saugumo pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad A. Amri ten buvo kelis kartus areštuotas dėl įtarimų vartojus narkotikus.

Po 2011 metų revoliucijos A. Amri pabėgo iš Tuniso į Italiją. Italijos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad A. Amri, kuris tada buvo nepilnametis ir kurio niekas nelydėjo, šioje šalyje buvo kelis kartus atsidūręs už grotų dėl kaltinimų sukėlus gaisrą mokykloje.

Į Vokietiją A. Amri atvyko 2015 metų liepą – į pagrindinę Europos Sąjungos ekonomiką plūstant dešimtims tūkstančių migrantų ir pabėgėlių.

Šių metų birželį Vokietija atmetė jo prašymą suteikti prieglobstį, bet negalėjo jo deportuoti, nes A. Amri tvirtino neturintis kelionės dokumentų.

Tada jo deportacijos klausimas įstrigo biurokratijos džiunglėse Tunise, kuris ilgą laiką neigė, kad jis yra jo pilietis. Dokumentai atkeliavo tik trečiadienį, dvi dienos po atakos Berlyne, sakė R. Jaegeris.

Tunise A. Amri šeima trečiadienį, apklausiama kovos su terorizmu policijos ir sužinojusi, kad A.Amri ieškomas visoje Europoje, išreiškė šoką.

„Negaliu patikėti, kad mano brolis galėtų padaryti tokį dalyką, – AFP sakė jo sesuo Najoua. – Jis niekada neleisdavo mums pajusti, kad kas nors ne taip. Mes palaikėme ryšį per feisbuką ir jis visuomet šypsodavosi ir būdavo linksmas.“

Jo brolis Abdelkaderas sakė: „Kai žiniasklaidoje pamačiau savo brolio nuotrauką, negalėjau patikėti savo akimis. Man šokas, negaliu patikėti, kad tai jis įvykdė šį nusikaltimą.“

Tačiau jis pridūrė: „Jeigu jis yra kaltas, nusipelno visų pasmerkimo. Mes atmetame terorizmą ir teroristus – mes neturime reikalų su teroristais.“