Paleistas 71 metų M. Katsavas atsisakė kalbėtis su žurnalistais, kurie jo laukė prie Maasijahu kalėjimo netoli Tel Avivo. Jis išėjo lydimas savo artimųjų.

2010 metų gruodžio mėnesį M. Katsavas buvo pripažintas kaltu dėl dviejų kaltinimų išžaginimu, seksualinio priekabiavimo, nepadorių veiksmų ir trukdymo teisingumui.

Šis Irane gimęs biurokratas, kuris nuo skurdžios imigranto vaikystės nužengė iki aukščiausio šalies posto, 2007 metų birželį atsistatydino ir tapo politikos elito atstumtuoju.

M. Katsavas bausmę atlikti pradėjo 2011 metų gruodį. Lygtinio paleidimo komitetas anksčiau du kartus atmetė jo prašymus dėl įprasto bausmės sumažinimo trečdaliu už gerą elgesį.

Ankstesni eksprezidento prašymai buvo atmesti iš dalies dėl to, kad jis nereiškė atgailavimo už savo nusikaltimus ir neatliko jokio reabilitacijos proceso.

Vis tik, kaip praneša Izraelio žiniasklaida, lygtinio paleidimo komisija pastarąjį kartą nusprendė, kad M. Katsavas pasikeitė.

„Komisijos nariai kaliniui uždavė daug klausimų, susijusių su jo nusikaltimo aplinkybėmis, aukų padėtimi, jo požiūriu į savo aukas ir savo veiksmų bei jų pasekmių suvokimu, ir jiems padarė įspūdį nuteistojo sąžiningi siekiai“, – rašė laikraštis „Haaretz“.

Išėjus į laisvę M. Katsavui lieka apribota judėjimo laisvė – jam negalima išvykti į užsienį ir nuo 22 val. iki 6 val. jis privalo būti savo namuose.

Remiantis šaltiniais teisme, buvusiam prezidentui dar dvejus metus – likusį paskirtos bausmės laiką – bus negalima bendrauti su žiniasklaida.