„Aš dėl visko prisipažinau, kai atsidūriau pasienyje ir migracijos centre. Visa tai buvo didelė klaida. Noriu tai palikti praeityje ir nenoriu artimųjų akyse likti šachide (mirtininke) ir teroriste. Man atrodo, kad jau esu pakankamai nubausta ir svajoju išpirkti savo kaltę“, – sakė Aleksandra Ivanova, anksčiau buvusi Varvara Karaulova trečiadienį Maskvos apygardos teisme, sunkiai tvardydama ašaras.

Ji paprašė savo tėvų atleidimo už tai, kad pabėgo iš namų.

„Visada gerai elgiausi, bet visi išgyvena paauglystę būdami 13-14 metų, o aš – dabar. Paprastai žmonės per vėlai supranta kaip stipriai jie myli savo tėvus“, – kalbėjo ji.

Teisiamoji taip pat atsiprašė specialiųjų tarnybų ir visų, kurie jai padėjo. A.Ivanova pridūrė, kad buvo su žmogumi, kuris ją žemino ir jai melavo.

„Aš su juo gerai elgiausi todėl, kad jį mylėjau, o ne todėl, kad jis yra kažkokios ekstremistinės organizacijos narys. Tai buvo ligota ir neadekvati meilė“, – pridūrė ji.

Mergina taip pat teisme sakė, kad ekstremistai iškraipė islamą. Jos nuomone, dauguma musulmonų „labiau už kitus“ nekenčia „ISIL bailių ir žudikų“.

Maskvos apygardos karinis teismas trečiadienį pasitraukė į pasitarimų kambarį nuosprendžiui dėl A.Ivanovai iškeltų kaltinimų priimti. Teismo nutartis bus skelbiama ketvirtadienį, 14 val.

A.Ivanova dingo 2015 metų gegužės 27 dieną Maskvoje – ji išvažiavo į universitetą, bet paskaitose nepasirodė. Birželio pradžioje paaiškėjo, kad Rusijos ir Turkijos pasienyje buvo sulaikyta 13 Rusijos piliečių (tarp jų ir teisiamoji), kurie, kaip manoma, ketino dėtis prie „Islamo valstybės“ kovotojų. A.Ivanova į Maskvą sugrįžo liepos 11 dieną. Po to mergina pakeitė savo vardą ir pavardę.

A.Ivanova kaltinama bandžiusi stoti į teroristinę organizaciją.

Byloje surinktos medžiaga rodo, kad per apklausas ji savo kaltę pripažino. Merginos tėvai mano, kad dukrą užvaldė meilė vyrui, su kuriuo ji susipažino internete ir kuris, kaip paaiškėjo, buvo islamistų verbuotojas.

Valstybės kaltintojas prašė skirti kaltinamajai penkerių metų laisvės atėmimo bausmę. Prokuroro nuomone, teisiamosios kaltė buvo visiškai įrodyta. Valstybės kaltintojas teisėjo prašė atkreipti dėmesį į jos padaryto nusikaltimo grėsmę visuomenei, kadangi A.Ivanova ruošėsi tapti snaipere arba mirtininke.

Tuo tarpu gynyba prašė kaltinamąją išteisinti. Pasak jos advokato Iljos Novikovo, kaltintojui nepavyko įrodyti, kad A.Ivanova planavo vykti į Siriją ir užsiimti teroristine veikla.

Prokuroras ir teismui pirmininkavęs Aleksandras Ababkovas peržiūrėjo A.Ivanovos susirašinėjimą su Aivaru Samatovu, kurį ji pažinojo kaip Vladą ir kuris naudojosi dar ir kitais slapyvardžiais socialiniuose tinkluose.

Remiantis teismo surinkta medžiaga, šis vyras 2015 metais išvyko į Siriją kovoti už „Islamo valstybę“, o studentė pabandė sekti jam iš paskos.

Teismas taip pat išklausė A.Ivanovos tėvų, patėvio, dėstytojų ir mokytojų parodymų, susipažino su įvairių ekspertizių, tarp jų ir psichiatrinės, išvadomis. Specialistai nustatė, kad kaltinamoji yra psichiškai sveika ir gali stoti prieš teismą.

Pati teisiamoji ir jos gynėjai kategoriškai neigia kaltinimus, esą ji bandė prisidėti prie teroristinės organizacijos. Jie tvirtina, kad mergina vyko į Siriją norėdama ištekėti už savo mylimojo.

Kaip lapkritį pranešė Maskvos valstybinis universitetas, A.Ivanova buvo išbraukta iš šio universiteto filosofijos fakulteto studentų sąrašų jos pačios prašymu.