Žmonės protestuoja dėl to, kad Kongo prezidentas Josephas Kabila laikosi valdžios, teigė žmogaus teisių grupė, skelbia naujienų agentūra AP.

Šalies kariuomenė ir policijos pajėgos šaudė tikromis kulkomis, ir, anot žmogaus teises ginančios organizacijos „Human Rights Watch“, baiminamasi, kad galėjo žūti dar daugiau žmonių.

Organizacijos tyrėja „Twitter“ paskyroje rašė, kad žudymai vyko sostinėje Kinšasoje, pietiniame Lubumbašio mieste ir kitose vietose.

Protestuotojai padegė valdančiosios partijos Kinšasoje būstinę.

J. Kabila prezidento pareigas perėmė 2001 metais po savo tėvo nužudymo.

Pagal Konstituciją, prezidentas negali siekti dar vienos kadencijos, tačiau teismas nusprendė, kad politikas gali likti valdžioje iki naujų rinkimų, kurie buvo atidėti neribotam laikui.

Rinkimai turėjo įvykti lapkritį, bet valdančiajai partijai neva reikia daugiau laiko, mažiausiai iki 2018 metų.

Didžiausios Kongo opozicinės partijos lyderis ragino taikiai priešintis J. Kabilos „valstybės perversmui“.

Internetinėje svetainėje „YouTube“ antradienį paviešintame vaizdo įraše opozicijos lyderis prezidento veiksmus pavadino „išdavyste“ ir kreipėsi į Kongą bei tarptautinę bendruomenę ilgiau nebepripažinti J. Kabilos valdžios.

Trečiadienį turėtų būti atnaujinti savaitgalį žlugę valdančiosios partijos ir opozicijos pokalbiai, susitikimą stebės katalikų bažnyčia.

Savaitgalį žlugusių derybų metu nepavyko nutarti dėl naujos rinkimų datos bei susitarti dėl politinių kalinių paleidimo.