Remiantis naujienų agentūros „Anadolu“ pranešimais, buvo sulaikyti ir apklausti įtariamojo – 22 metų Mevluto Merto Altinto – tėvai, sesuo, kambariokas ir dar trys artimi žmonės.

Andrejų Karlovą į nugarą ne pamainos metu nušovė Turkijos riaušių policijos pareigūnas. Incidentas įvyko pirmadienio vakarą per fotografijos parodos Turkijos sostinėje atidarymą, kur diplomatas sakė kalbą. Policijos pareigūnai šaudžiusį asmenį nukovė čia pat incidento vietoje.


Tiek Rusijos, tiek Turkijos pareigūnai nedelsiant ėmė akcentuoti norą bendradarbiauti tiriant nusikaltimą ir tvirtinti, kad diplomato nužudymas dvišaliams santykiams ne tik nepakenks, bet juos netgi sutvirtins. Abi valstybės ir toliau pabrėžia bendrų pastangų Sirijoje svarbą ir tikina dar intensyviau besikausiančios su terorizmo grėsmėmis.

Turkijoje nušautas Rusijos Ambasadorius Andrejus Karlovas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas A. Karlovo nužudymą pavadino provokacija, skirta pakenkti gerėjantiems Ankaros ir Maskvos santykiams bei bendroms pastangos išspręsti krizę Sirijoje. „Gali būti tik viena vienintelė reakcija: tik dar intensyvesnė kova su terorizmu, nusikaltėliai tai pajus savo kailiu“, – teigia JAV prezidentas.

„Abi pusės puikiai supranta, kad šis tragiškas incidentas nepakenks mūsų santykiams, ir mes padarysime viską, kad taip ir būtų“, – pareiškė šiuo metu Maskvoje, kur vyksta derybos su kolegomis iš Irano ir Rusijos, viešintis Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Nepaisant politikų reiškiamo solidarumo, Rusijos piliečiai perspėjami nevykti į Turkiją. „Manau, kad visi, planuojantys po išpuolio vykti į Turkiją, turėtų gerai apgalvoti šį savo žingsnį – ten kiekvieną dieną vykdomi teroristiniai išpuoliai“, – sako Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Olegas Siromolotovas.

Rusijos naujienų agentūros skelbia, kad A. Karlovo palaikai antradienį bus išsiųsti į Rusiją. Ankaros oro uoste bus surengta speciali ceremonija, kurioje dalyvaus Rusijos ir Turkijos pareigūnai ir diplomatai.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sako, kad į Turkiją padėti kolegoms tiriant nusikaltimą pasiųsta 18 geriausių šalies tyrėjų komanda.

Ankaros meras Melih Gokcekas pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad žudikas galėjo būti susijęs su JAV gyvenančiu dvasininku Fethullah Gulenu, kuris kaltinamas liepą Turkijoje organizavęs valdžios perversmą.

Pirmadienį įvykdytą žmogžudystę provokacija vadina ir daugiau Rusijos valdžios pareigūnų – esą už šio nusikaltimo slepiasi neįvardytos tamsiosios jėgos, suinteresuotos pakenkti Rusijos ir Turkijos santykiams bei taikos procesui Sirijoje.

D. Peskovas nužudymą įvardija kaip „nusikaltimą, naudingą nebent tiems, kurie nori sukiršinti Rusiją ir Turkiją, sutrikdyti santykių normalizavimo procesą. Kas tie suinteresuotieji, esą atskleis tyrimas“.

Pirmadienį įvykdytą žmogžudystę provokacija vadina ir daugiau Rusijos valdžios pareigūnų – esą už šio nusikaltimo slepiasi neįvardytos tamsiosios jėgos, suinteresuotos pakenkti Rusijos ir Turkijos santykiams bei taikos procesui Sirijoje.

„Pagrindinis dalykas, kuri turėtų atsiminti visi, yra tai, kad naujo įtampos etapo Rusijos ir Turkijos santykiuose nebebus, kad ir kiek to norėtų mūsų oponentai“, – per interviu „Izvestija“ sakė Rusijos parlamento užsienio reikalų komiteto vadovas Leonidas Slutskis.

F. Gulenas, gyvenantis JAV, išplatino pareiškimą, kuriame neigia kaip nors susijęs su išpuoliu. „Smerkiu šį nusikaltimą kaip pasibjaurėtiną teroro aktą. Terorizmui negali būti jokio pateisinimo, nepaisant kas jo vykdytojai, ir kokius tikslus tokiais veiksmais kelia“.

Fotografas B. Ozbilivci:„Fotografavau, kol jis grasino nuščiuvusiems žmonėms

Ankaroje Turkijos riaušių policijos pareigūnas ne tarnybos metu nušovė Rusijos ambasadorių Turkijoje Andrejų Karlovą. Nusikaltimas įvykdytas per fotografijos parodos atidarymą. Naujienų agentūros „Associated Press“ fotografas Burhanas Ozbilici – visą pasaulį apskriejusių žudžiusiojo nuotraukų autorius. Vos tik fotografas nuotraukas nusiuntė redakcijai, policijos pareigūno „neutralizavimo“ operacija buvo baigta. B. Ozbilici sutiko kolegoms žurnalistams papasakoti, kaip atsidūrė parodoje ir kas ten vyko, skelbia meduza.io.

Anot fotografo, jis parodoje „Rusija keliautojo akimis: nuo Kaliningrado ik Kamčiatkos“ atsidūrė atsitiktinai – manė, kad renginys bus niekuo neypatingas, vienas iš tūkstančio, kokiuose teko lankytis. Ten jis užsuko pakeliui namo iš redakcijos.

Vos tik Rusijos ambasadorius A. Karlovas pradėjo savo kalbą, fotografas priėjo arčiau – norėjo diplomatą nufotografuoti. Tą akimirką nuaidėjo šūviai, ir prasidėjo panika.

„Ambasadoriaus kūnas gulėjo ant grindų vos už kelių metrų. Kraujo nemačiau, manau, kad jis pašautas į nugarą. Prireikė kelių sekundžių, kol susivokiau, kas nutiko: tiesiai man prieš akis merdėjo žmogus, mano akyse jo kūną paliko gyvybė“, – pasakoja sukrėstas fotografas.

Anot B. Ozbilici, iš pradžių jis nesupratęs, kodėl prasidėjo šaudynės – pamanė, kad tas vyras „čečėnų separatistas“. Tik vėliau fotografas susivokė, kad šaudžiusysis kažką šaukė apie Siriją ir Alepą – miestą kurį bombarduoja ir Rusijos aviacija.

„Savaime suprantama, buvau persigandęs, supratau, kokiame pavojuje atsidūriau – juk jis bet kurią akimirką galėjo atsisukti į mane. Nepaisydamas pavojaus, dar priartėjau ir jį fotografavau, kol jis grasino nuščiuvusiems žmonėms. Štai ką galvojau: „Aš čia. Net jeigu mane sužeis ar nužudys, aš juk žurnalistas. Turiu dirbti savo darbą. Galiu pabėgti, nepadaręs nė vienos nuotraukos. Tik tokiu atveju neturėčiau, ką atsakyti į klausimą, kodėl tada nepadariau nė vienos nuotraukos“, – pasakoja AP fotožurnalistas.

„Ambasadoriaus kūnas gulėjo ant grindų vos už kelių šimtų metrų. Kraujo nemačiau, manau, kad jis pašautas į nugarą. Prireikė kelių sekundžių, kol susivokiau, kas nutiko: tiesiai man prieš akis merdėjo žmogus, mano akyse jo kūną paliko gyvybė“, – pasakoja sukrėstas fotografas.

Kaip pasakoja fotografas, jis labai nustebo, kad šaudęs pareigūnas vienu metu buvo ir labai susijaudinęs, bet kita vertus nepriekaištingai save kontroliavo. Persigandusiems parodos atidarymo svečiams jis šaukė atsitraukti. Galų gale, apsaugos darbuotojai nurodė visiems palikti patalpas, kuriose netrukus pasirodė policija ir įtariamąjį žudiką nukovė.

„Kai grįžau į redakciją ir pradėjau tvarkyti nuotraukas, buvau šokiruotas fakto, kad įtariamasis žudikas stovėjo ambasadoriui už nugaros, kol jis sakė kalbą. Kaip draugas ar apsaugos darbuotojas“, – pasakoja fotografas.