Prieš įvykstant nelaimei, Berlyno gatvėje tvyrojo šventiška ir džiugi atmosfera, kurią sukurti padėjo įvairūs Kalėdų šventėms būdingi atributai. Staiga kilo panika: į kalėdinėje mugėje besibūriuojančių žmonių minią rėžėsi sunkvežimis. Neatrodė, kad vairuotojas būtų bandęs sustabdyti transporto priemonę. Nelėtinamu greičiu važiuojantis sunkvežimis parbloškė nemažai jo kelyje pasitaikiusių žmonių.

„Viskas įvyko taip greitai, kad nebuvo įmanoma nieko padaryti“, – sakė iš Birmingamo, Anglijos, į Vokietijos sostinę atvykęs turistas Mike‘as Foxas, tragedijos akimirką su drauge mėgavęsis tradiciškai Kalėdų laikotarpiu mugėje parduodamu karštu vynu. – Įvykis tikrai atrodė tarsi suplanuotas.“

Policijos tvirtinimu, tragedija įvyko maždaug 20.00 val. vietos laku.

„Jis griovė viską, kas pasitaikė pakeliui, tada trenkėsi į prekeivių palapines“, – pasakojo nelaimę matęs M. Foxas, kalbėdamas apie įvykį sukėlusį „Scania“ sunkvežimį.

Kai transporto priemonė pagaliau sustojo, pro sudužusius jos langus styrojo kalėdinės dekoracijos.

Policija praneša, kad po sunkvežimio ratais žuvo 12 žmonių. Dar 48 buvo sužaloti. Incidentas nutiko šalia 1891–1895 metais pastatytos žymiosios atminimo bažnyčios, gerokai nukentėjusios nuo bombardavimo per Antrąjį pasaulinį karą. Kaip tik šioje vietoje vyko tradicinė kalėdinė mugė.

„Kalbėjausi su dviem žmonėmis, kurie gulėjo ant grindinio su sulaužytomis galūnėmis, bet su jais viskas turėtų būti gerai“, – sakė M. Foxas. Jis stovėjo per maždaug tris metrus nuo pro šalį lekiančio sunkvežimio.

„Mačiau, kaip vienas vaikinas buvo nutemptas į šalį. Jo veidas buvo kruvinas. Pats padėjau keliems žmonėms pakelti prekystalį, kad iš po jo pavyktų ištraukti du nukentėjusiuosius“, – sakė M. Foxas.

Dar viena į Berlyną atvykusi turistė, Emma Rushton, sakė, kad pati vos netapo nelaimės auka. Ji matė, kaip sunkvežimis, traukydamas kalėdines girliandas, įvažiavo į mugėje šurmuliuojančią minią.

„Kalbėjausi su dviem žmonėmis, kurie gulėjo ant grindinio su sulaužytomis galūnėmis, bet su jais viskas turėtų būti gerai“, – sakė M. Foxas. Jis stovėjo per maždaug tris metrus nuo pro šalį lekiančio sunkvežimio.

„Jis pravažiavo maždaug per pusantro ar tris metrus nuo mūsų. Jei išeiti būtume nutarę bent dviem minutėmis anksčiau, tikrai būtume stovėję jo kelyje“, – sakė ji BBC žurnalistams.

„Jis tikriausiai važiavo maždaug 65 km/h greičiu. Neatrodė, kad lėtintų greitį, – sakė moteris. – Manau, tai nebuvo nelaimingas atsitikimas.“

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere sakė, kad įvykio aplinkybės vis dar neišaiškintos, ir pridūrė: „Dar nenoriu vartoto žodžio „išpuolis“, nors daug kas rodo, kad būtent taip ir buvo.“

Vietinė Vokietijos gyventoja, kuri grįždama namo paprastai užsuka į kalėdinę mugę, sakė, kad tą vakarą tragedijos jai pavyko išvengti tiesiog per atsitiktinumą: „Atvykstu čia kone kas vakarą. Tik šiandien dirbau vėlesnėje pamainoje.“

Anot tragedijos liudininkų, sunkvežimiui pagaliau sustojus, „Breitscheidplatz“ aikštėje trumpam įsivyravo tyla, praneša naujienų agentūras „Press Association“.

36-erių metų Janas Hollitzeris prisimena girdėjęs riksmus, kai transporto priemonė įvažiavo į prekeivių palapines, bet kai tai, kas baisiausia, įvyko, aikštė tiesiog nuščiuvo po patirto sukrėtimo.

J. Hollitzeris, vietinio naujienų leidinio „Berliner Morgenpost“ redaktoriaus pavaduotojas, sakė matęs daugiau nei vieną žmogų, gulintį po sunkvežimiu.

Jis pats incidento akimirką buvo per 40–50 metrų nuo „Breitschiedplatz“ aikštėje surengtos Berlyno miesto kalėdinės mugės.

„Pirmiausia išgirdau triukšmą, tada griuvo mugėje stovėję prekystaliai. Girdėjau riksmus. Kairėje pasirodė iš mugės išvažiuojantis sunkvežimis“, – prisimena J. Hollitzeris.

J. Hollitzeris sakė kaip tik ėjęs per gatvę ir ketinęs apsilankyti mugėje, bet kai ją pasiekė, rado tik sulaužytus prekystalius, šukėmis ir įvairiomis nuolaužomis nuklotą grindinį. Ant žemės taip pat gulėjo sužeistieji.

„Artėdamas prie įvykio vietos pamačiau užpakaliu į mane stovintį sunkvežimį, – sakė J. Hollitzeris. – Po juo mačiau gulinčius žmones. Vaizdas buvo kraupus, tiesiog siaubingas. Paėjau gatve, kad matyčiau sunkvežimį iš priekio. Priekis buvo visiškai sulamdytas.“

Pasak Berlyne gyvenančio J. Hollitzerio, atvykus greitosios pagalbos automobiliams, vėl kilo triukšmas: žmonės atsigavo po akimirksniu sustingdžiusio šoko.