TVF valdyba susirinko po to, kai Ch. Lagarde pirmadienį Prancūzijos teismo nuosprendžiu buvo pripažinta kalta dėl aplaidumo, susijusio su didžiule valstybės išmoka magnatui Bernard'ui Tapie, jai dirbant finansų ministre, tačiau ji nebus nei nubausta, nei įkalinta.

Valdyba atsižvelgė į visus veiksnius, įskaitant ir į jos „puikų vadovavimą fondui ir pagarbą bei pasitikėjimą jos lyderyste visame pasaulyje“.

„Šiame kontekste Vykdomoji valdyba dar kartą patvirtina visiškai pasitikinti generalinės direktorės gebėjimu ir toliau efektyviai eiti savo pareigas, – teigiama valdybos pareiškime. – Vykdomoji valdyba nekantrauja tęsti darbą su generaline direktore ir spręsti sudėtingus iššūkius, su kuriais susiduria pasaulio ekonomika.“

Savo ruožtu Ch. Lagarde tuoj po TVF pareiškimo žurnalistams sakė, kad nors Prancūzijos teismo sprendimu nėra patenkina, jos skųsti ji neketinanti.

„Ateina laikas, kai tiesiog turi sustoti, atversti naują puslapį ir judėti toliau bei dirbti su tais, kurie tavimi tiki. Suteksiu visą savo energiją ir entuziazmą į ši vaidmenį“, – sakė ji.

Anksčiau pirmadienį pasitikėjimą Ch. Lagarde išreiškė iš Prancūzijos bei JAV vyriausybės.

Pirmadienį Prancūzijos teismas pripažino, kad Ch. Lagarde nusižengė priimdama sprendimą leisti privačiam arbitražui, o ne, kaip įprasta, teismui išspręsti B. Tapie ir valstybinio banko „Credit Lionnais“ ginčą dėl bendrovės „Adidas“ pardavimo.

Aplaidumu ji buvo apkaltinta taip pat dėl to, kad vėliau neužginčijo 404 mln. eurų išmokos – labai naudingos B. Tapie, bet žalingos valstybei.

Šiuo atveju kalbama apie seniai vykusį tyrimą Ch. Lagarde atžvilgiu dėl nusikalstamo aplaidumo 2008 metais išmokant kompensaciją verslininkui B. Tapie. Tuomet ji ėjo finansų pareigas.

1993 metais buvęs futbolo klubo „Olympique de Marseille“ savininkas B. Tapie pardavė jam priklausančią dalį bendrovėje „Adidas AG“, tarpininkaujant valstybiniam bankui „Credit Lyonnais“.

Vėliau šį banką verslininkas apkaltino apgaule atliekant sandorį ir pareikalavo kompensacijos už patirtą žalą.

Akcijų pardavimas buvo susijęs B. Tapie noru užimti ministro postą, kuris buvo nesuderinamas su tokiomis investicijomis.

Galiausiai po ilgo bylinėjimosi teisėjų kolegija palaikė B. Tapie.

Šis sprendimas sukėlė pasipiktinimą Prancūzijoje, tačiau Ch. Lagarde pasirašė dokumentus dėl kompensacijos verslininkui išmokėjimo.

Tyrėjai įtaria, kad komisija nusprendė priimti B. Tapie naudingą sprendimą mainais į jo palaikymą tuometiniam prezidentui Nicolas Sarkozy.

Tačiau vėliau buvo išsiaiškinta, kad B. Tapie turėjo ryšių su viena iš teisėjų, kurie priėmė sprendimą dėl 404 mln. kompensacijos išmokėjimo.

Praėjusių metų vasarį Paryžiaus teismas anuliavo ankstesnį sprendimą ir nurodė B. Tapie grąžinti kompensaciją.

Ch. Lagarde ne kartą neigė jai pateiktus kaltinimus.

Manyta, kad dėl šios bylos ji nebus paskirta antrai TVF vadovės kadencijai.

Tačiau vasarį fondo vykdomoji taryba prancūzų paskyrė antrai kadencijai, skaičiuojant nuo šių metų liepos 5 d.