B. al Assadui paklūstančios karinės pajėgos kartu su kariais iš užsienio, kuriems vadovauja Iranas, gruodžio 12 d. įžengė į Alepą ir perėmė beveik visas anksčiau opozicijos pajėgų kontroliuotas teritorijas – Sirijos revoliucijos lopšiu vadinto miesto kontrolė pereina į režimo rankas.

Pergalingas miesto perėmimas įvyko po dieną trukusių intensyvių bombardavimų, nutaikytų į nuosavus namus ir daugiabučius. Kadangi sugriauta neįtikėtinai daug, nėra įmanoma nustatyti tikslaus aukų skaičiaus. Bustan al-Qasr, al-Kallasa, al-Farod, al-Salhin ir Sheikh Saed rajonai nuo šiol kontroliuojami režimo, rašo „The Daily Beast“.

Gruodžio 13 d. aukšto rango žmogaus teisių gynimo pareigūnas iš Jungtinių Tautų (JT) JAV ir kitoms šalims metė kaltinimų dėl neveiksnumo, kai Alepe vykdomas žiaurus vyrų, moterų ir vaikų žudymas, ir paragino pasaulį imtis priemonių, siekiant apsaugoti tuos, kurie bėga nuo Rusijos ir Sirijos režimo vykdomo puolimo.

Kaip teigė Vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Raadas al Husseinas, JT gavo įtikinamos informacijos dėl per bombardavimus žuvusius taikius gyventojus ir vyriausybę remiančių pajėgų vykdomas masines egzekucijas.

Moterys Alepe

„Rytinio Alepo gatvėse – žuvusiųjų kūnai, gyventojai negali jų patraukti dėl intensyvių bombardavimų, baiminasi, kad patys gali žūti“, - teigia Z. R. al Husseinas ir priduria, kad JT gavo patvirtinimų dėl mažiausiai 82 civilių, tarp kurių 11 moterų ir 13 vaikų, mirčių keturiuose Alepo rajonuose: Bustan al-Qasr, al-Ferdous, al-Kallaseh ir al-Saleheen.

„Alepo niokojimas, neįtikėtinai didelis aukų skaičius, vyrų, moterų ir vaikų žudymas, griuvėsiai, - akivaizdžias problemas vardijo jis. – Toli gražu nesame priartėję prie šio žiauraus konflikto pabaigos.“

Paklaustas dėl ateities prognozių, kurių tapimas realybe grėstų, jei tarptautinė bendruomenė ir toliau nieko nedarytų, Z. R. al Husseinas nieko gero nežadėjo. Jo manymu, žudynės Alepe gali pasikartoti Dūmoje, Rakoje ir Idlibe – kituose karo plėšomos Sirijos opozicijos kontroliuojamuose miestuose. „Negalime leisti tokiems dalykams tęstis“, - pridūrė jis.

Savanorių gelbėtojų grupė „Baltieji šalmai“ Alepą vadina pragaru: sugriautuose pastatuose ir gatvėse – daugybė lavonų. Pranešama, kad gelbėjimo darbai visiškai paralyžiuoti.

„Baltųjų šalmų“ Alepo padalinio vadovas Ammaras al-Salmo „Al Jazeera“ televizijai papasakojo apie daugybę rytiniame Alepe dėl šalčių žuvusių senyvo amžiaus asmenų.

Dar pranešama apie daugiau nei šimtą po bombardavimų Rytų Alepe esančiame pastate įstrigusių vaikų be priežiūros. Šią informaciją pateikė UNICEF organizacija, remdamasi neįvardinto mieste esančio gydytojo pateikiamais duomenimis.

Alepo koordinacinio komiteto vadovas praneša apie perimtas į rytinį Alepą gabentas maisto atsargas, neveikiančias kepyklas ir duonos trūkumą. Sirijos kariuomenės atstovas majoras generolas Samiras Suleimanas su tokia JT pateikiama informacija nesutinka ir meta kaltinimų dėl melagysčių.

„Šie teiginiai klaidingi. Sirijos kariuomenė niekada taip nesielgtų, niekada kariuomenės istorijoje nesame taip elgęsi“, - patikino jis. Gruodžio 13 d. oficiali Sirijos naujienų agentūra SANA kaltę dėl žiaurumų Alepe mėgino suversti ant sukilėlių pečių. Pranešta, kad per opozicijos surengtus bombardavimus aštuoni asmenys žuvo, dar 47 buvo sužeisti. Dauguma aukų, kaip buvo teigiama SANA pranešime, buvo moterys ir vaikai.

Moterys Alepe

Levanto fronto – vienos didžiausių sukilėlių grupių – Konsultacinės tarybos vadovas Abdullah Othmanas šį rytą pranešė, kad opozicija vis dar kontroliuoja šešis rajonus, tarp kurių ir Slaheddine.

„Praėjusią naktį turėjome galimybę sustiprinti naująsias mūsų gynybines linijas ir pastatyti sprogimams atsparių sienų ties naujosiomis mūsų ribomis“, - „The Daily Beast“ teigė A. Othmanas, kalbėdamas iš pasienyje esančio Azizo miesto. „Šiandien režimo pajėgos pamėgino prasiveržti pro naująsias mūsų gynybines linijas, tačiau kol kas jų pastangos nėra sėkmingos. Vis tik problema – barbariškas beprecedentis bombardavimas ir apšaudymai, kokius sudėtinga įsivaizduoti.“- pridūrė jis.

Likę žmonės Alepe slepiasi kol kas dar nesugriautuose pastatuose, kvartaluose, kurių dar neperėmė B. al Assado rėmėjai. A. Othmano teigimu, vyrai, moterys ir vaikai „iškepami“ gyvi, kai ant jų krenta sprogmenų prikrautos statinės. Tiems, kuriems vis tik pavyksta išgyventi po antpuolių iš oro, kažin ar kas jiems gali suteikti būtiną pagalbą. „Po griuvėsiais aidi moterų ir vaikų šauksmai, tačiau nieko negalime padaryti tam, kad juos išvaduotume. Visi panikuoja. Tvyro didelė baimė. Visi gali galvoti tik apie save, bet ne apie kitus.“ – taip situaciją nupasakojo jis.

Vakar kai kurie gyventojai, nebegalintys kęsti bombardavimų, pajudėjo režimo kontroliuojamų teritorijų link, tačiau anot A. Othmano, 79 iš jų buvo įvykdyta mirties bausmė prie barikadų, o kiti, jaunesni nei 40 m., buvo nuvesti į sandėlius, primenančius koncentracijos stovyklas. Jų likimas nėra žinomas.

Moterys Alepe

Lyg to dar būtų maža, A. Othmanas pasakoja apie 20 nusižudžiusių moterų, kurios pasirinko savižudybę tam, kad išvengtų seksualinės prievartos.

Paskutinė apsuptuose Alepo rajonuose esančių sukilėlių viltis – sulaukti pastiprinimo ir atsargų papildymo iš pietiniuose ir vakariniuose Alepo rajonuose esančių sukilėlių. Deja, šiai jų vilčiai nebuvo lemta išsipildyti, nes kelių, jungiančių šias Alepo dalis, kontrolę perėmė režimo pajėgos.

Sirijos opozicinis naujienų kanalas „Enab Baladi“ praneša apie režimo artilerijos atakas šešiuose rajonuose, kurių kontroliavimas kol kas dar sutelktas sukilėlių rankose. Remiantis šiuo pranešimu, atakos rengiamos keturiomis kryptimis.